Ексклюзиви
пʼятниця, 12 травня 2017 09:01

Рік Луценка-генпрокурора: ув'язнений Єфремов у теплих шкарпетках, "общак" Януковича
7

Сьогодні минає рік перебування Юрія Луценка на посаді генпрокурора.

12 травня 2016 року за його призначення проголосували 264 народні депутати.

Gazeta.ua нагадує, чим займався керівник ГПУ протягом року.

Автор: unian.net
  До керування Генпрокуратурою Юрій Луценко очолював фракцію БПП
До керування Генпрокуратурою Юрій Луценко очолював фракцію БПП

Боротьба за "чистоту" прокуратури

Одним з ключових завданням на рік Луценко назвав "очищення" відомства. На одній із перевірок в Одесі обурився, коли побачив автомобіль Toyota Avalon у заступника керівника прокуратури. Порадив чиновнику пояснити, за які гроші взяв авто, або звільнитися.

Автор: facebook.com/LarysaSargan
  Toyota Avalon у місцевого прокурора в Одесі
Toyota Avalon у місцевого прокурора в Одесі

Згодом на сайті ГПУ вивісили анкети доброчесності прокурорів. Анкети і декларації про доходи кожного можна знайти у пошуковій системі за прізвищем. Документи оприлюднив і сам Луценко.

Децентралізація

15 квітня набув чинності закон "Про прокуратуру" - про органи прокурорського самоврядування. Раніше генпрокурор мав повноваження самостійно призначати на посади і знімати будь-кого.

Автор: facebook.com/LarysaSargan
  Луценко обіцяє позбутися "радянського душку" у прокуратурі
Луценко обіцяє позбутися "радянського душку" у прокуратурі

Луценко заявив, що втратив "диктаторські" повноваження. Працюватиме Рада та Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. Ці органи формуватимуть кадрову політику: від заступників генпрокурора до прокурорів району.

Суд над Януковичем та гроші з "общака"

Автор: Reuters
  Відео-допит Віктора Януковича на суді 28 листопада 2016 року
Відео-допит Віктора Януковича на суді 28 листопада 2016 року

4 травня Оболонський райсуд Києва почав розгляд справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича. На початку засідання судді постановили, що він має брати участь у слуханні через Skype. У листопаді минулого року Луценко зачитав "легітимному" підозру на суді. Янукович перебував у російському Ростові-на-Дону.

Януковича підозрюють у тому, що 1 березня 2014 року він закликав президента РФ Володимира Путіна ввести збройні сили на територію України. Внаслідок цього Україна зазнала збитків на понад 1,08 трлн грн.

Також Януковичу інкримінують створення злочинної організації. 28 квітня суд конфіскував $1,5 млрд, які були у екс-президента та його оточення. Гроші лежать на рахунках Ощадбанку. Генпрокурор назвав ці гроші злодійським "общаком".

"У справі підозрюємо Януковича, Курченка, Клименка, Арбузова, низку інших впливових осіб. Державний бюджет розкрадали через цінні папери, котрі купували на кошти, здобуті злочинним шляхом. Потім легалізовували, та ще й із серйозним відсотком у валютному вигляді", - розповів генпрокурор.

Новинський без недоторканності

Автор: УНІАН
  Новинському загрожує до 5 років тюрми
Новинському загрожує до 5 років тюрми

8 грудня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з "Опозиційного блоку" Вадима Новинського. Він фігурує у справі про незаконне позбавлення волі 2013 року архієпископа Переяслав-Хмельницького й Вишневського Олександра Драбинка. Той служив помічником нині покійного предстоятеля Української православної церкви Московського партріархату Володимира Сабодана.

"Новинський був співучасником плану колишнього президента Віктора Януковича з усунення митрополита Володимира від посади", - заявив Луценко.

Генпрокурор вдався до лайки у розмові з Новинським на одному із комітетів. Луценко назвав його адвоката "сукою неправославною".

Нещодавно нардепа разом з іншими колишніми "регіоналами" журналісти бачили 2 травня в Одесі. Там відзначали третю річницю подій, коли сталися сутички між проукраїнськими й проросійськими активістами.

Єфремов в ізоляторі на Донбасі

14 квітня Старобільський райсуд на Луганщині за клопотанням прокуратури продовжив колишньому голові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову запобіжний захід - тримання під вартою до 12 червня.

Автор: facebook.com/LarysaSargan
  Олександр Єфремов у теплих шкарпетках
Олександр Єфремов у теплих шкарпетках

Єфремова звинувачують у державній зраді та в допомозі під час захоплення будівлі Луганського управління СБУ, організаційній підтримці терористичної організації ЛНР, зміні територіальних кордонів України, що призвело до загибелі людей.

Колишнього "регіонала" затримали торік у липні. Хотів вилетіти з України до Відня.

"Єфремов – це чи не перший і єдиний за мій час роботи фігурант, до якого у мене є різко негативне ставлення. Згідно з доказами – не емоціями, не минулим – ця людина відкрила двері до війни у нашу країну. Я у цьому переконаний", – заявив Луценко на одному з брифінгів.

Каськів і Панама

Колишнього голову Держагентства з інвестицій та управління національними проектами режиму Януковича Владислава Каськіва затримали 8 вересня у Панамі. Зловили екс-чиновника вночі. Він досі перебуває за кордоном.

Автор: facebook.com/vladyslav.kaskiv
  Біглий Каськів хизується перебуванням в Панамі
Біглий Каськів хизується перебуванням в Панамі

Луценко назвав Каськіва "другим іспанським інструктором".

Він відомий гучним скандалом навколо будівництва LNG-терміналу, який мали побудувати на Чорноморському узбережжі до 2014 року. Він мав дозволити Україні приймати куплений на міжнародних ринках зріджений природний газ обсягом 10 млрд куб. м, щоб знизити залежність від російського газу. Координацією цієї роботи займалося саме Держагентство. Його підозрюють у розкраданні 7,5 млн грн державних коштів.

У березні заступник генпрокурора Євген Єнін повідомив, що тамтешня влада відмовила Каськіву в статусі політичного біженця. У Панамі колишній чиновник має кілька об'єктів нерухомості. Вартість одного з них перевищує €500 тис.

"Це ще не фінал, але значний крок вперед", - заявили в Генпрокуратурі.

Здобутки від Луценка

Наприкінці минулого і на початку цього року генпрокурор у Facebook похвалився здобутками свого відомства.

Тоді Луценко написав: "2016 року ГПУ під час судових процесів повернула державі 94 тисячі гектар землі, а це: дві Андори, майже три Мальти, шість Ліхтенштейнів, 16 Сан-Марино, 480 Монако, 2181 Ватикан".

Також генпрокурор заявив: на користь громадян та держави присуждено 15,5 млрд. грн. Реально повернуто за рік 9 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко відреагував на розгул тітушок

Минулого тижня народний депутат Єгор Соболєв заявив про збір підписів за відставку Юрія Луценка з посади генпрокурора. Однією із причин назвав зняття Януковича і Клюєва з розшуку Інтерполом.

Зараз ви читаєте новину «Рік Луценка-генпрокурора: ув'язнений Єфремов у теплих шкарпетках, "общак" Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути