четвер, 09 січня 2014 15:57

Рибак просить депутатів змінити закон про амністію євромайданівців

Рибак просить депутатів змінити закон про амністію євромайданівців
Володимир Рибак. Фото: www.radiosvoboda.org

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак звернувся до керівників парламентських фракцій з проханням у найкоротші терміни підготувати проект змін до закону про амністію учасників Евромайдана.

Про це повідомляє прес-служба українського парламенту.

Згідно з повідомленням Рибак просить підготувати пропозиції змін до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" та внести їх на розгляд парламенту.

"Судова практика показала, що цей закон не може бути реально використаний протягом 10 днів з дня набрання чинності, а саме до 4 січня 2014 включно, оскільки він не має аналогів у законодавчій практиці і виходить за межі правового поля нашої держави", - зазначає Рибак в листі керівникам парламентських фракцій.

На його думку переважна більшість положень закону має неконкретний характер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ремонт Київради можуть "повісити" на майданівців

"Так, не названі суб'єкти звільнення від відповідальності, немає переліку кримінальних та адміністративних правопорушень, за вчинення яких особи звільняються від відповідальності, а цей обов'язок покладається на невизначені "уповноважені органи", - зазначає спікер.

Рибак зауважує, що законопроект повинен передбачити звільнення від кримінальної відповідальності осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених відповідними статтями Кримінального кодексу України, за умови, що такі злочини здійснені ними до 26 грудня 2013 року включно і пов'язані з масовими акціями протесту, які почалися 21 листопада 2013 спікер вважає, що виконання закону в частині звільнення від кримінальної відповідальності необхідно покласти на суди і встановити порядок звільнення від кримінальної відповідальності.

"Закон повинен набути чинності з дня його опублікування і підлягає виконанню протягом одного місяця" , - зазначає керівник парламенту.

На думку Рибака, внесення змін до закону дозволить ліквідувати виниклу правову колізію і звільнити від відповідальності осіб, що брали участь у масових акціях з 21 листопада по 26 грудня 2013 року.

Нагадаємо, закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій , які мали місце під час проведення мирних зібрань" був прийнятий Верховною Радою, підписаний президентом Віктором Януковичем і набув чинності 26 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Рибак просить депутатів змінити закон про амністію євромайданівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути