четвер, 03 листопада 2022 12:08

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ змусили повернутися до "зернової угоди" – Кулеба

РФ змусили повернутися до "зернової угоди" – Кулеба
Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що РФ змусили повернутися до "зернової угоди". Фото: eastnews.ua

Україна ніколи не використовувала "зернові коридори" з воєнною метою і не збирається робити це в майбутньому.

На цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він прокоментував в інтерв'ю Cadena SER заяви Росії про те, що нібито в обмін на її повернення до "зернової угоди" українська сторона має пообіцяти не нападати на Чорноморський флот.

"Ця гарантія – це просто спосіб Росії підтримувати видимість. Росія повернулася до "зернової ініціативи" не тому, що хтось дав їй якісь запевнення, а тому, що було багато закулісної дипломатії з боку генерального секретаря ООН і президента Туреччини. І вони говорили тією мовою, яку розуміє Путін, тобто мовою сили. Це не була мова поступок. Це була мова сили. Якщо говорити з ним таким чином і підкріплювати слова діями, то завжди можна перемогти", – зазначив керівник МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шантаж провалився. В ОП відреагували на повернення Росії до "зернової угоди"

Кулеба нагадав, що до 24 лютого багато хто у світі робив помилки у спілкування з російським диктатором Володимиром Путіним. Його намагалися задобрити, піти йому на поступки. Проте ситуація із "зерновою угодою" показала, що такі механізми не працюють.

"Якщо ви йтимете на поступки, це вас ще більше кусатиме. У цій ситуації між ООН, Туреччиною та Україною була скоординована позиція, і Росія повернулася до української ініціативи. Але як аргумент зберегти обличчя використовують гарантії. Проте Україна ніколи не використовувала цей "зелений коридор" задля мети у війні. Ми завжди були надійним постачальником продовольства на світовий ринок, тому що, на відміну від Росії, дбаємо про людей", – сказав міністр.

Країна-агресорка Російська Федерація 29 жовтня заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту".

2 листопада президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін заявив про "відновлення участі" в "зерновій угоді".

Відновлення участі РФ у "зерновій угоді" – це вагома перемога України на ґрунті дипломатії. Україна і весь світ наочно продемонстрували РФ, що її шантаж ні до чого не призводить. Свою роль відіграла й принципова позиція світової спільноти, зокрема, ООН і Туреччини, повідомив президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 2 листопада.

Зараз ви читаєте новину «РФ змусили повернутися до "зернової угоди" – Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути