вівторок, 07 вересня 2021 16:17

РФ здійснює м'яку анексію Білорусі - опозиціонерка

РФ здійснює м'яку анексію Білорусі - опозиціонерка
Альона Васильєва: "Лукашенко постійно ув'язнював людей з політичних мотивів та використовував їх для політичних торгів. Чим більший термін, тим більше він вимагав за їхнє звільнення. Це звичайна практика в Білорусі". Фото: Тарас Подолян

Судовий вирок білоруським опозиціонерам Марії Колесніковій та Максиму Знаку — політична гра для Лукашенка. Цей вирок він прагне використати з метою зміцнення своєї влади й торгу із Заходом за нові преференції в обмін на волю активістів.

Про це Gazeta.ua розповідає білоруська опозиціонерка Альона Васильєва.

"Присуджений термін Колесникова і Знак не відсидять, — вважає вона. — Безумовно, справи сфабриковані — їм приписують економічні злочини. Але Лукашенко розуміє, звідки йде загроза. Марія Колеснікова — керівниця штабу опозиціонера Віктора Бабарика. Це чисто російський проєкт, вся їхня риторика — про "братні народи" і вступ до складу РФ. Лукашенко просто усунув найбільшу небезпеку для себе".

Великі терміни опозиціонерам — це предмет торгу. Лукашенко постійно ув'язнював людей з політичних мотивів та використовував їх для політичних торгів. "Що більший термін, то більше він вимагав за їхнє звільнення. Це звичайна практика в Білорусі. Гадаю, Колесникову і Знака випустять в обмін на якісь преференції з Росією чи Європою", — зазначає опозиціонерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруській опозиціонерці присудили Штутгартську премію миру

Білорусь перебуває в стані європейської КНДР. Але Лукашенко хоче утриматися при владі, провадить Васильєва.

"Путін його постійно підштовхує до підписання остаточних документів щодо об'єднання РФ і Білорусі. Але Лукашенко зробить все, щоб цього не було. Тож йому доводиться робити певні кроки назустріч Україні та Європі. Ймовірно, він почне випускати політв'язнів, якими не може торгувати".

Лукашенко прагне будь-що уникнути санкцій, які підточують білоруську економіку. Так, компанія "Білоруськалій" через санкції ЄС ослаблена, її витісняє з ринків російський "Уралкалій". РФ здійснює м'яку анексію Білорусі, наголошує опозиціонерка.

"Лукашенко не хоче віддавати владу — не країну, а саме владу. Протестів у Білорусі немає, усе зачищено. Лукашенко в безпеці, жагу до покарань він уже втамував. Політв'язнів просять написати прохання про помилування і визнати свої "помилки". Тож всі ці події — політичний торг", — підсумовує вона.

Мінський обласний суд присудив білоруським опозиціонерам Марії Колесніковій і Максиму Знаку 11 і 10 років позбавлення волі. Їх звинуватили в екстремізмі і спробі захопити владу. Засуджені не визнали себе винними.

Обох активістів тримали під вартою ще з осені 2020 року.

Марії Колесніковій за боротьбу з режимом Лукашенка та правозахисну діяльність була присуджена Штутгартська премія миру.

Зараз ви читаєте новину «РФ здійснює м'яку анексію Білорусі - опозиціонерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути