четвер, 13 грудня 2018 13:00

РФ готується до відкритого наступу — Центр вивчення війни

Москва створює передумови для ескалації конфлікту з Україною, а саме – для відкритого вторгнення. Про це йдеться у доповіді Центру вивчення війни.

Повідомляється, що Кремль поширює фейкові новини про те, що Україна і Захід готують неминучі атаки на сході України, у тому числі також хімічні.

Таким чином, Росія сама це може зробити для виправдання відкритого військового залучення російських збройних сил, а також створити умови для подальшого наступу, зауважують аналітики.

Докази підготовки до відкритого конфлікту

Із 2014-го Росія вела приховану війну на сході України через підтримуваних нею сепаратистів. Тепер вона готується до прямого відкритого військового втручання в Україну, пишуть аналітики.

Про це свідчать її військові підкріплення на суші, воді та у повітрі. Наприклад, вона нещодавно стягнула додатковий механізований полк до 150 мотострілкової дивізії у Південному військовому окрузі, що підтримає сухопутний наступ проти України.

Кремль також підвищив кількість бронетехніки уздовж російсько-українського кордону. Ймовірно, РФ також інтегрує додаткову повітряну техніку в уже наявні підрозділи Південного військового округу і підсилює можливості Чорноморського флоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 100 тис. російських військових стоять на кордоні з Україною

У доповіді сказано, що Москва на початку 2019-го планує додати 4 військові судна, включно з патрульними кораблями та тральщиками. Відповідні навчання із залученням 2 підводних човнів у Чорному морі були проведені 5 грудня.

  Багато військової техніки стоїть поблизу Каменськ-Шахтинська, Ростовська область, Росія (фото з Google Maps).
Багато військової техніки стоїть поблизу Каменськ-Шахтинська, Ростовська область, Росія (фото з Google Maps).

Після військових навчань підготовка до наступу

Росія може також готувати свій Центральний військовий округ для підтримки Південного військового округу в умовах конфлікту.

1 грудня почалася підготовка до військових навчань "Центр". За офіційним повідомленням, їхнє проведення мали б відбутися не раніше вересня 2019-го. Така рання підготовка до навчань не є типовою. Це може свідчити про підготовку до відкритого конфлікту з Україною під приводом військових навчань.

"Росія раніше вже використовувала військові навчання для прикриття підготовки до наступальних операцій", – йдеться в аналізі.

У доповіді наголошується, початковий етап "Центру-2019" включає "перехід від миру до війни", переміщення запасів і польових шпиталів для допомоги потенційним жертвам у боях. Росія може готуватися дати відсіч на українську військову відповідь на ескалацію Росії в Азовському морі, яка була 24-25 листопада.

Хибні обґрунтування для відкритого наступу

"Росія може готуватися до фабрикування чи реального використання хімічної зброї в Україні, щоб створити фальшивий привід для ескалації проти України", – кажуть аналітики.

Кремль вже наповнює інформаційний простір численними фейковими новинами з метою попередити місцеве населення в Україні. ЗМІ часто зображають Захід у ролі агресора, ймовірно, щоб запровадити умови для майбутньої ескалації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 фейків Кремля про агресію в Азовському морі та воєнний стан в Україні

"Речник" угруповання ДНР заявляв, що українські Збройні сили розпочнуть напад на Маріуполь 14 грудня.

"Ці фальшиві наративи можуть свідчити про зусилля Росії створити хибне обґрунтування очікуваного відкритого військового залучення", – пишуть автори.

Путін може прагнути таким чином також відволікти український уряд, щоб зірвати проголошення автокефалії української церкви на майбутній зустрічі. Це є значною втратою соціального впливу Путіна в Україні, що спричинить масову істерію.

Такий сценарій вже був

Раніше Росія вже вдавалася до таких дій. Разом із сирійським режимом вони сфабрикували хімічну атаку в Сирії 24 листопада, на що Росія "відповіла" авіаційними ударами. США засудили фабрикування, але не приймали радикальних рішень. Тому Путін може розраховувати на такий самий сценарій і в Україні, пояснюють аналітики.

Автор: mil.in.ua
  У листопаді Росія завдала авіаудар по Сирії
У листопаді Росія завдала авіаудар по Сирії

Бездіяльність НАТО та ЄС сприяє ескалації

Росія пішла на ескалацію у Керченській протоці, атакувавши українські судна. Під час міністерської зустрічі 4-5 грудня у НАТО узгодити конкретний план дій не змогли. Ба більше, члени НАТО продемонстрували "різні рівні занепокоєння" діями Росії.

"Жодна із відповідей недостатня для протидії Путіну, у той час, як такі розбіжності, ймовірно, лише заохочуватимуть його", – пишуть аналітики.

США продемонстрували найсильнішу відповідь на російську агресію, та її недостатньо для протидії подальшому наступу Росії на Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина відмовилась вводити санкції проти РФ

ЄС, ймовірно, не узгодять додаткових санкцій. Раніше Франція та Німеччина проявили небажання запроваджувати подальші санкції та надали перевагу пошуку дипломатичних шляхів вирішення ескалації.

Росія раніше вже показала свою спроможність одночасно посилювати свої дії проти Заходу на кількох фронтах. Бездіяльність НАТО лише посилить її амбіції.

Тому тепер в НАТО повинні бути готовими до того, що Росія наступатиме не лише в Україні, а й в інших місцях, наприклад, у Сирії, попереджають аналітики.

Раніше про ймовірність російської хімічної атаки в Україні розповідав народний депутат Дмитро Тимчук.

Зараз ви читаєте новину «РФ готується до відкритого наступу — Центр вивчення війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути