понеділок, 30 липня 2012 16:09

Результати виборів до Верховної Ради можуть бути перекручені - експерти

Результати виборів до Верховної Ради можуть бути перекручені - експерти
Фальсифікація результатів при підрахунку голосів або підписанні протоколів - одне з найбільших порушень, яке прогнозують експерти. Фото: polityka.in.ua

Більшість експертів припускають, що результати виборів до Верховної Ради можуть бути перекручені.

Про це свідчить опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" ім. І. Кучеріва.

"Абсолютна більшість опитаних експертів - 61% - допускають, що результати виборів можуть бути перекручені, а 28% експертів упевнені, що результати будуть неодмінно підтасовані", - наголошується в прес-релізі, оприлюдненому в понеділок на прес-конференції в Києві, присвяченій старту виборчої кампанії.

Думки експертів щодо того, чи є вибори реальним механізмом впливу на владу, розділилися майже порівну: 48% бачать такий вплив, а 44% - ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, коли можна провести чесні вибори

Основними заходами для забезпечення демократичності майбутніх виборів опитані експерти вважають встановлення контролю громадських організацій (71%), гарантування, що всі причетні до фальсифікації виборів будуть нести кримінальну відповідальність (68%), проведення екзит-полів (61%).

Також, згідно з даними опитування, більшість експертів вважає, що виборчі порушення, найімовірніше, будуть пов'язані з використанням державних ресурсів в інтересах окремих партій або політиків (91%) і підкупом виборців (87%).

Що стосується найбільш небезпечних порушень, які можуть спотворити результати виборів, то, на думку експертів, це може бути фальсифікація результатів при підрахунку голосів або підписанні протоколів (74%), використання адмінресурсу (53%), підкуп виборців (44%).

Фонд "Демократичні ініціативи" ім. І. Кучеріва з 16 по 25 липня 2012 року провів опитування експертів "Виборча кампанія починається". Всього було опитано 140 експертів, які представляють 3 групи: політологи і соціологи, представники громадських організацій, журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Результати виборів до Верховної Ради можуть бути перекручені - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути