понеділок, 15 липня 2013 12:16

Революція може початися зі Сходу

Революція може початися зі Сходу
Степан Кубів

- Сьогодні ситуація сприятлива до позитивних змін, - говорить народний депутат від "Батьківщини" 51-річний Степан Кубів. - Побачив це після останніх зустрічей з виборцями на Східній Україні. Іще одне рейдерське захоплення чи міліцейське свавілля, як у Миколаєві, і люди повстануть по всій Україні.

- На Сході більший супротив звичайних людей. Бо там вони більш прагматичні і розкуті в діях щодо захисту особистого. І революція може початися саме зі Сходу. Показником є і останнє рейдерське захоплення урожаю в Миколаївській області Аркадія Корнацького. А це ж людина, яка найбільше коштів платила за оренду землі в області, давала тисячам людей роботу і соціальні гарантії, ремонтувала дороги і будинки культури. А його хотіли пограбувати. Селяни дали відсіч, коли зрозуміли, що забирають їхню роботу.

Люди стають агресивнішими. Починають боротися за себе і свою сім'ю. Коли восени почнуть не виплачувати зарплати, коли бізнес побачить, що держава не виконує зобов'язань, як от по Євро-2012, є неповернення ПДВ, свідомість ще більше зміниться.

Держава - апарат насильства з чиновниками, силовиками. Навіщо українська держава взагалі потрібна простій людині?

- У державі має існувати стратегія розвитку на 25 років. За всі роки незалежності її не було. У 2005-му задекларували територіально-адміністративну реформу, яка не виконується.

Люди сьогодні самі по собі, бізнес виживає як знає. З одного боку є кілька сімей, які формують бюджет, з другого - люди без роботи. 85-90 відсотків студентів-випускників не мають роботи та ідуть на біржу праці і перекваліфікацію.

Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз розвитку української економіки. Чого людям очікувати в найближчі місяці?

А Міжнародне рейтингове агентство "Фітч" погіршило прогноз рейтингів України зі "стабільного" до "негативного". Економіка падає, бюджет не виконується. Тому приймаються містячкові закони, які не говорять про прогнози, а вирішують питання груп, які за рік стають мільярдерами. Такими є закони про векселі, про санаційний банк, розрахунковий центр. Бюджет за минулий рік виконаний з дефіцитом 523, 4 мільярди гривень. Тому хочуть виправити ситуацію і впроваджують систему векселів. Це те, що віддаляє Україну від міжнародних стандартів, відбиває від інвесторів, знищує малий і середній бізнес.

Запровадження фінансових векселів дозволяє режиму в умовах економічної кризи нібито вирішити питання бюджетного фінансування і повернення ПДВ. Однак це ударить по підприємствах-експортерах та по підприємствах, що працюють із бюджетом. Ті будуть змушені переводити отримані від держави векселі в готівку у фінансових установах, підконтрольних певним кланам, втрачаючи при цьому до 50–70 відсотків зароблених коштів. Знову процвітатиме тіньова економіка. Але я оптиміст. Минулого року ми отримали від людей, які працюють за кордоном 7 мільярдів доларів. Вони якраз і тримають економіку. Тобто люди виживають. Сьогодні вони зацікавлені у дачних ділянках, почали займатися вирощуванням сільськогосподарської продукції. Бо тільки тут, здається, не погіршилася ситуація. Іноземні інвестори вкладають все більше грошей в наш аграрний сектор. З січня по березень капітальні інвестиції в сільське господарство склали 2,5 мільярда гривень. Це на 10 відсотків більше, ніж минулого року. Згідно з доповіддю ООН, сільське господарство Бразилії, України, Росії, Індії та Китаю очікує стрімке зростання протягом найближчих десяти років. У нас - майже на третину.

Чинна влада здатна розпочати зміни? Розуміє, що в країні абсолютна криза?

- Податкова псевдореформа - це податковий рекет, пенсійна - це коли людині вже не треба пенсії. Щоб не стало тих людей, яким треба виплачувати пенсії. Хіба це реформи? Сьогодні хочуть ще одне зробити - створити ринок землі під себе і скупити її. Створюють Земельний банк. Максимально візьмуть у людей землю в оренду, а потім через певний механізм банку заволодіють нею.

В Україні вперше передбачено можливість створення банку, статутний капітал якого формується не лише грошовими коштами, а й нерухомим майном – земельними ділянками. Банк буде надавати усі фінансові послуги, крім страхування. Держава в чергове обіцяє "дешеві" кредити малому та середньому бізнесу. І в чергове не деталізує, що отримуватимуть ці кредити лише обрані сільськогосподарські товаровиробники. Влада неспроможна створити ринок земель, а лише прагне отримати доступ до безмежного продажу державних земель. Банк матиме право здійснювати операції з земельними ділянками та майновими правами на земельні ділянки. Відтак, Державний земельний банк вільно торгуватиме землями, у тому числі сільськогосподарського призначення. Отже, саме існування Земельного банку у сьогоднішньому вигляді прямо суперечить Конституції. За цими маневрами стоять все ті ж люди - вся владна верхівка держави. Які ж тут можуть бути зміни? Колись жартували про мера Києва, що він у космосі літає. Так само можна сказати про нинішню владу - вони десь далеко.

Зараз від опозиції на майданах лише чуємо "Януковича - геть!". Люди ж хочуть почути - що далі? Чому не презентуєте свою програму людям, аби вони знали, чого чекати?

На мітингах є суміш людей - пенсіонерів, учителів. Про яке законодавство говорити їм - пенсійне, податкове, медичне? А от в професійних середовищах це обговорюється. Ліля Гриневич проїхала майже всю Україну і презентувала проект закону про освіту. Я проїхав 8 областей і провів зустрічі по фінансах і банках. Так само роблять експерти-медики та інші. Говорити на мітингу Арсенію Петровичу про реформи наприклад в медицині - некоректно, бо ми не спеціалісти.

Які зараз пріоритети в опозиції?

Приходимо до влади, залучаємо цілу команду фахівців, приймаємо пакети напрацьованих законів, звільняємо політичних в'язнів.

Що в принципі треба робити з державою? Як її перевести в нову якість і запустити "механізм", аби люди жили, а не виживали?

- Виходом є якнайшвидше проведення євроінтеграційних процесів. Світова організація торгівлі, нові ринки збуту і конкурентність нашої продукції, покращення інвестиційного клімату можуть нам допомогти. Плюс Україна має потужну інтелектуальну власність. Але науковці працюють за кордоном. ІТ- технології треба повертати в Україну, щоб гроші за наш інтелект поверталися сюди. Програмісти повинні отримувати легальні зарплати, а вони немаленькі. Тому це теж наповнення бюджету. Ми повинні створити таку податкову систему, щоб було невигідно не платити податків.

Друге - скасування недолугої пенсійної реформи, це дозволить розширити робочі місця, лишить молодь працювати тут. Далі треба будувати дороги і мости, будуть залучені 7-12 галузей. Це швидке підняття економіки.

Кажуть для змін потрібні політична воля або революція. Але якщо їх нема, що тоді? Якщо режим вирішує законсервувати ситуацію, як все буде рухатися за два роки, п'ять, десять?

- Очевидно усім, що в країні відсутні системні зміни, що немає стратегії розвитку. Неозброєним оком помітно, що "донецький стиль державного управління" - це лише прагнення впровадити архаїчні закони, про які я казав. Метою цього є консервація влади, а "після нас – хоч потоп". Та ці люди, що випадково виконують функції владної верхівки, не усвідомлюють, що все це - відсутність розвитку держави, формування режиму безальтернативності для них самих, це чиряк на тілі нації. А його, як відомо, успішно видаляють. Тому ніякого консервування не буде.

Спротив є. Сьогодні мешканці Врадіївки штурмували міліцію. Хвиля обговорення пішла по всій Україні. Вся країна протестує, поки що - на рівні інтернету. Тому для змін потрібні також і такі хороші приклади активного непримирення зі свавіллям. Люди перестають боятись, навіть терпінню українського народу приходить кінець. Ми ж з колегами відвідуємо багато населених пунктів і постійно говоримо, що там де свавілля влади стає законом – спротив стає обов'язком.

Зараз ви читаєте новину «Революція може початися зі Сходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

105

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути