Ексклюзиви
середа, 04 лютого 2009 20:02

Рішення суду ООН вигідніше Румунії - МЗС

Рішення суду ООН вигідніше Румунії - МЗС
Заступник міністра закордонних справ Олександр Купчишин заявив, що рішення Міжнародного суду ООН по делімітації континентального шельфу і виняткових економічних зон у Чорному морі більше задовольняє позицію румунської сторони.

Дипломат підкреслив, що за всю історію діяльності Міжнародного суду ООН у справах по делімітації морських просторів лінія здвигалася убік компромісу, і визнав, що лінія, яку провів суд, знаходиться ближче до пропозицій, які висунула румунська сторона.

"Дійсно, лінія делімітації, яку провів суд, ближче до румунського запиту", - сказав Купчишин.

Однак, за його словами, це пояснюється тим, що суд при прийнятті такого рішення використовував найпростіший у міжнародному морському праві метод - метод рівновіддаленості точок.

Тобто, пояснив Купчишин, мова йде про з"єднання в одну лінію так званих рівновіддалених точок з узбережжя обох держав.

Крім того, він заявив, що Міжнародний суд ООН не враховував релевантні обставини в ухваленні рішення по розмежуванню морських просторів між Україною і Румунією.

"Міжнародний суд практично не враховував жодну так названу релевантну обставину, тобто обставина, що має безпосереднє відношення до справи", - підкреслив Купчишин.

Також для дипломата незрозумілим є позиція суду щодо довжини берегової лінії обох країн.

Зокрема, суд заявив, що він визнає те, що довжина берегової лінії України в три рази більше, ніж Румунії, однак, разом з тим, суд не вважає це релевантною обставиною при ухваленні остаточного рішення.

Купчишин підкреслив, що суддя при оголошенні рішення чітко оголосив, що "це істотно посилює позицію України, однак суд не бачить це як релевантну обставину".

Заступник міністра додав, що суд проігнорував острів Зміїний як такий, що впливає на делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон у Чорному морі.

Також Купчишин підкреслив, що суд розмежував морські простори між Україною і Румунією в Чорному морі в тому ж порядку, що у свій час пропонував СРСР.

"Лінія, яку провів Міжнародний суд, практично цілком збігається з тією лінією, яку пропонував Радянський Союз", - зазначив він, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Рішення суду ООН вигідніше Румунії - МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути