Ексклюзиви
середа, 04 лютого 2009 17:57

Реакція експертів на рішення Гаазького суду

Реакція експертів на рішення Гаазького суду
Київський інститут проблем управління імені Горшеніна провів експертне опитування щодо рішення Гаазького суду у суперечці України й Румунії про острів Зміїний .

Тарас Чорновіл, перший заступник голови комітету Верховної Ради України у закордонних справах: "Рішення Гаазького суду більше нагадує рейдерські рішення українських судів, ніж правовий документ. Позицію української сторони з цього приводу зрозуміти важко, адже я ніколи не повірю, що Гаазький суд міг винести настільки політично заангажоване рішення, що суперечить міжнародному праву, якби це не було таємно погоджено з українською стороною. Певним абсурдом є, по-перше те, що, визнаючи Зміїний островом, його берегова лінія не включається до території держави. Другим абсурдом є заява Гаазького суду про те, що він не враховуватиме чітку норму міжнародного права про врахування балансу довжини берегової лінії обох країн.

Українські претензії з цього питання були виписані досить давно і абсолютно відповідають нормам міжнародного права. Лінія ж, по якій зараз провели розмежування, відділяє від України розвідані промислові запаси нафти й газу. Я не знаю, як це пояснити іншим чином, ніж як не зрада національних інтересів з боку України на користь Румунії".

Анатолій Зленко, колишній міністр закордонних справ України: "Рішення довгоочікуване. Україна порушувала це питання на переговорах з Румунією ще впродовж 1998-2004 років. З точки зору інтересів України як прибережної держави, по-перше, вдалося зняти надзвичайно важливе питання, чи є Зміїний островом. Хоча раніше Румунія не заперечувала, що навколо острову існує дванадцятимильне територіальне море, і це зараз знайшло своє підтвердження у визнанні зміїного островом. Хоча те, що острів належить Україні, і не було предметом розгляду Гаазького суду, це само собою зрозуміло: свого часу були підписані документи з Румунією, яка не заперечувала приналежність острову Україні. Головне те, що ми розблокували ситуацію, і можна починати роботу з освоєння морських територіальних просторів. Цим ми поліпшуємо наші відносини з Румунією, в основі суперечок з якою лежали суто економічні питання".

Борис Тарасюк, народний депутат України, колишній міністр закордонних справ України: "Вважаю це рішення позитивним, а реакцію МЗС України адектватною й правильною. Ми закрили проблему, яка позначалася на атмосфері наших взаємин з сусідньою країною-членом НАТО і ЄС. Ми фактично привели до правового результату делімітацію нашого континентального шельфу й виключної економічної зони в багатому родовищами нафти й газу регіоні. Ці родовища на спірній частині, яка відійшла Україні, дають підстави сподіватися найближчим часом на видобуток нафти і газу. Якщо хтось хоче знайти недоліки цього рішення, то хай їх не шукає, бо в практиці міжнародного суду ніколи не було рішень на користь одного з учасників спору. Міжнародний суд визнав Зміїний островом і підтвердив, що він належить Україні, і це є безумовним позитивом".

Костянтин Бондаренко, директор Київського Інституту проблем управління імені Горшеніна: "Україна програла Гаазький трибунал з приводу острову Зміїний. На Євразійському просторі за останні роки це вже третій факт перегляду кордонів — після втрати Косова Сербією і Абхазії та Південної Осетії Грузією. В такій ситуації Президент мав би бити на сполох, міністерство закордонних справ мало би висловлювати рішучий протест, тим більше що Гаазький трибунал визнав Зміїний островом. Рішення дивне, і опротестувати його якимсь чином навряд чи можна буде. Судді трибуналу віддали перевагу Румунії, яка є членом Євросоюзу, над Україною, яка навряд чи членом ЄС стане. В цій ситуації навряд чи можна сподіватися на те, що Європейський Союз надалі буде надійним стратегічним партнером нашої держави, оскільки саме з його боку зараз надходить найбільша небезпека територіальній цілісності України".

Зараз ви читаєте новину «Реакція експертів на рішення Гаазького суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути