четвер, 09 червня 2011 16:07

Рейдери намагались захопити Свято-Миколаївський храм
5

Фото: Фото: Олена Білозерська

8 червня 2011 р., приблизно о 6.30 біля Свято-Миколаївського храму-меморіалу на вул. Нагорній у Шевченківському районі Києва з'явилася група невідомих осіб, яка вивчала обстановку. А за годину ті самі особи, озброєні металевими предметами, намагалися зламати двері та вдертися у храм. Охорона не дозволила їм цього зробити. Нападникам вдалося лише збити замок.

Як повідомляє сайт УПЦ КП, таким чином підтвердилася інформація про те, що представники Московського Патріархату мають намір силою захопити Свято-Миколаївський храм. Одночасно стало відомо, що вже підготовлено проект рішення Київради про передачу храму громаді Московського Патріархату – хоча понад п'ятнадцять років будівництвом Церкви опікувалася громада Київського Патріархату, яка сім років молиться у збудованій поруч каплиці, а 4 червня ц.р. храм був освячений Патріархом Філаретом.

Отець Віталій Рибчич, який вночі разом ще з трьома хлопцями чергував в церкві, розповів про перебіг подій.

За його словами спочатку до них підійшли якісь молодики і провели переговори з охоронцями. Побачивши, що храм знаходиться під охороною, вони відійшли, проте згодом з'явилася ціла група невідомих, яка налічувала до 20 осіб, які згодом спробували увірватися до церкви. Четверо з кувалдами ламали замок, решта стояли і дивилися.

Захисникам вдалося відбитися від них, храм вони не захопили. Далі охоронці викликали міліцію. Зрозумівши, що скоро мають з'явитися працівники правоохоронних органів, невідомі втекли.

Коли приїхала міліція, група невідомих, знаходилася в парку поблизу храма. Отець Віталій переконаний, що це "ті люди, які два роки тому вже робили напад на храм" і що це справа рук московського патріархату.

До 10 ранку отець Віталій разом з охоронцями і міліцією самостійно тримали оборону, а вже трохи згодом до них приєдналися активісти МНК, КУНу, Відсічі та інших громадських організацій та об'єднань.

Наразі, церква залишилася під охороною небайдужих молодих людей.

Як сказав отець Віталій, найняти охорону за гроші наразі немає можливості, проте якщо знайдуться люди, які б погодилися чергувати безкоштовно - це дуже б допомогло церкві.

"Приблизно о 7:30 ранку відбулася ще одна спроба захоплення Свято-Миколаївського (Чорнобильського) храму. Про це мені щойно повідомив телефоном охоронець храму Тарас Юрків. Спочатку, каже він, "підійшли якісь "козачки" і провели з нами переговори. Побачивши, що храм охороняється, вони відійшли, і згодом з'явилася ціла група і спробували увірватися до храму. Четверо з кувалдами ламали замок, п'ятий стояв і дивився. Нам вдалося відбитися від них, храм вони не захопили. Ми викликали міліцію. Побачивши, що міліція ось-ось під'їде, вони втекли. Зараз я їду до міліції писати пояснення", - написала у своєму блозі журналістка Олена Білозерська.

Як повідомляє інформцентр МНК, 5 червня під час недільної служби у новоосвяченому Свято-Миколаївському (Чорнобильському) храмі до церкви на двох машинах під'їхали 8 здоровенних молодиків. Вони спробували пройти на службу. Охоронець Тарас спитав їх, хто вони і з якою метою прийшли. Вони у відповідь нахамили, схопили Тараса, і почалася сутичка. З храму вискочили ще кілька хлопців і відтіснили нападників від храму.

Парафіяни викликали міліцію. Міліціянти взяли пояснення у Тараса і кількох нападників.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери намагались захопити Свято-Миколаївський храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути