Ексклюзиви
пʼятниця, 19 вересня 2008 17:42

Регіони пропонують скасувати обов"язкову 50%-ву явку на виборах

Депутат Верховної Ради, член фракції Партії регіонів Олена Лукаш пропонує парламенту скасувати обов"язкову 50%-ву явку на позачергових парламентських виборах.

Про це сказано у законопроекті N3186 "Про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України" (стосовно вдосконалення виборчих процедур), зареєстрованого у Раді 18 вересня, повідомляють Українські новини.

Зокрема, проектом пропонується вилучити зі статті 102 відповідного закону 9 і 10 пункти, згідно з якими позачергові вибори Ради визнаються такими, що не відбулися, якщо у них взяли участь менше половини від загальної кількості виборців.

Крім того, проектом пропонується вилучити із закону норми про обов"язкове представництво в окружних виборчих комісіях фракцій Ради, які входять до коаліції й опозиції.

Автор також пропонує надати право присутності на засіданнях Центральної виборчої комісії депутатам парламенту, а не тільки кандидатам у депутати, а на засіданнях окружної або дільничної виборчої комісії - працівникам Секретаріату ЦВК, служби розпорядника Державного реєстру виборців.

У формі бланка протоколу дільничного виборчкому про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці проектом пропонується передбачити порядок його заповнення.

У пояснювальній записці до законопроекту автор зазначає, що його метою є забезпечення реалізації та захисту гарантованих Конституцією виборчих прав громадян.

Як відомо, у червні 2007 року Верховна Рада внесла зміни до закону про вибори депутатів парламенту, щоб урегулювати проведення позачергових виборів, установивши для них поріг явки 50% виборців.

Комітет виборців України прогнозує проведення позачергових виборів Верховної Ради у грудні.

3 вересня президент Віктор Ющенко заявив про намір розпустити Раду у разі нестворення нової коаліції у парламенті у встановлений законодавством термін, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Регіони пропонують скасувати обов"язкову 50%-ву явку на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути