Ексклюзиви
середа, 13 березня 2013 11:13

"Регіонали" розкритикували ЄЕС і готові домовлятися з Росією щодо ГТС

"Регіонали" розкритикували ЄЕС і готові домовлятися з Росією щодо ГТС
На думку "регіонала", Україна буде змушена вести двосторонні переговори з Митним союзом. Фото: profi-forex.org

Представники Партії регіонів вважають неконструктивною позицію Європейського енергетичного співтовариства - організації, до якої не так давно приєднався Київ у надії отримати підтримку Заходу при газових конфліктах із РФ.

"У нас унікальна ГТС, яка здатна забезпечити транзит до 140 млрд. куб м. Тому ми повинні зберегти цей унікальний і стратегічний для нас статус. Це питання ми ставили і будемо далі ставити перед ЄЕС. Ми пам'ятаємо, що в рамках ЄЕС, Енергохартії, яку ми ратифікували, ми повністю виконуємо всі вимоги: прийняті закони про розділення функцій видобутку, транспортування енергоресурсів, доступу до нашої ГТС. Природно, нас не влаштовує позиція ЄЕС у частині того, що виникає загроза безпосередньо для нашого стратегічного енергетичного статусу. ЄЕС ігнорує наші вимоги у частині "Південного потоку", який є більше політичним проектом. Ми бачимо, що, не дивлячись на всі заяви України, запускається "Південний потік". Це неприпустимо, це демонстрація з боку Європи подвійних стандартів", - заявив "регіонал" Анатолій Кінах.

"Україна опинилася в ситуації, коли у нас ціна на російський газ найвища, навколо нас будують обхідні газопроводи, а ЄС не реагує на всі заяви і листи України", - погоджується його колега по фракції депутат Володимир Олійник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія ніколи не заповнить свої "труби" в обхід України - екс-нардеп

"Україна як член ЄЕС, у рамках Європейської енергетичної хартії, повинна ставити питання ребром. Адже ми зіткнулися з проблемами того ж реверсу, ми з цим зіткнулися у Чехії, де газ дешевше, але реверс не забезпечується. Для нас це незрозуміло, це неприйнятна ситуація, тому ми вимагатимемо від Європи прислухатися до нас. Козирем тут є наші унікальні підземні газові сховища. Європа має потребу в такому резерві, а жоден обхідний газопровід цього забезпечити не може", - міркує парламентарій.

"Тому в цій ситуації ми маємо робити все, щоб захищати свої інтереси. А сутність їх проста - Україна буде змушена вести двосторонні переговори з МС. Це наше право... Це шлях не простий. Ми знайдемо формулу з РФ, у тому числі у рамках зниження ціни на газ", - застеріг Олійник.

Нагадаємо, що Віктор Янукович напередодні останнього візиту в РФ також піддав критиці Європейське енергетичне співтовариство і висловив сумнів із приводу ефективності членства України в цій організації.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" розкритикували ЄЕС і готові домовлятися з Росією щодо ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути