пʼятниця, 04 жовтня 2019 15:59

"Регіонали", кнопкодави та юристи партії Коломойського: хто потрапив до ЦВК
20

У п'ятницю, 4 жовтня, Верховна Рада призначила новий склад Центральної виборчої комісії. Кожну кандидатуру народні депутати затверджували окремо.

Із 17 членів комісії 12 - представники президентської партії "Слуга народу". Ще двоє - "Опозиційної платформи - За життя", по одному від "Європейської солідарності", "Батьківщини" і "Голосу". Їх призначили на 7 років.

У комісії працюватимуть 5 жінок і 12 чоловіків.

Голову новопризначені члени мають обрати на першому засіданні шляхом таємного голосування.

Хто потрапив до ЦВК

Квота "Слуги народу":

Оксана Боярчук. Працювала приватним нотаріусом у Києві.

 

Олена Гатаулліна. Приватний юрист. 2012-го балотувалася до парламенту від "Удару". Значилася членом цієї партії. Була помічницею нардепа 8-го скликання Анатолія Евлахова з БПП.

 

Віталій Грень. Очолював молодіжну раду в Одесі. Керівник адвокатської компанії "Грень і партнери". Очолював юридичний департамент партії "Укроп". Був юристконсультом партії "Україна майбутнього" соратника бізнесмена Ігоря Коломойського Святослава Олійника.

 

Олег Діденко. Працював членом у попередньому складі ЦВК. Туди потрапив за квотою "Удару". Раніше був юристом у "Народному Союзі "Наша Україна". Працював помічником нардепів Давида Жванії, Романа Безсмертного, Миколи Катеринчука, Владислава Каськіва.

 

Андрій Євстігнєєв. Доцент кафедри екологічного права в КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук. Має власне адвокатське бюро. Був помічником нардепів від "Батьківщини" Валерія Кальченка і Бориса Тарасюка.

 

Ірина Єфремова. Була членом ЦВК за квотою "Народного фронту". У Верховній Раді попереднього скликання 61 раз була піймана на кнопкодавстві, з повідомлення руху "Чесно". Увійшла до ТОП-5 кнопкодавів. Також була радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

 

Олександра Кармаза. У Верховній Раді працювала в юридичному управлінні апарату ВР. Доцент КНУ ім. Тараса Шевченка. Йшла до парламенту 162-ю від "Слуги народу". Свого часу була помічником нардепа Григорія Омельченка з БЮТ.

 

Павло Любченко. Професор кафедри державного будівництва Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. На позачергових виборах до парламенту 2014-го балотувався від Радикальної партії Олега Ляшка. На минулих виборах йшов до парламенту 120-м у списку "Голосу" Святослава Вакарчука.

 

Володимир Перепелюк. Науковий консультант відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови суду секретаріату Касаційного адміністративного суду. Эксперт Центру политико-правовых реформ.

 

Віталій Плукар. Член попередньої ЦВК від БПП. Працював завідувачем відділу в Адміністрації президента, помічником нардепа Валерія Карпунцова з "Удару".

 

Сергій Постівий. Колишній керуючий справами виконкому Білоцерківської міської ради, був помічником нардепа з БПП Сергія Кудлаєнка.

 

Юрій Фрицький. Завідувач кафедри конституційного, адміністративного права та соціально-гуманітарних дисциплін університету "Україна".

 

Квота "Опозиційної платформи - За життя":

Юрій Мірошниченко. Колишній "регіонал". Чотири рази був народним депутатом. 16 січня 2014-го голосував за "диктаторські закони". Був соратником екс-президента Віктора Януковича.

 

Сергій Дубовик. Заступник керівника секретаріату ЦВК. Був радником екс-голови ЦВК Михайла Охендовського, якого НАБУ підозрювало у хабарництві.

Квота "Європейської солідарності":

Юрій Буглак. Нардеп попереднього скликання від БПП. Працював головним юридичним радником у Roshen. На рахунку Буглака - 14 фактів кнопкодавства.

 

Квота "Батьківщини":

Вікторія Глущенко. Консультант у секретаріаті ЦВК.

Квота "Голосу":

Андрій Гевко. Один із авторів навчальних матеріалів для членів виборчих комісій у системі он-лайн навчання "Виборком", а також навчальних матеріалів для працівників органів ведення Державного реєстру виборців. Співзасновник мережі "Опора".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада затвердила нову ЦВК за поданням Зеленського

Чим мають займатися

ЦВК очолює систему виборчих комісій і комісій щодо референдуму. Ті утворюються для проведення виборів президента, народних депутатів, всеукраїнського референдуму.

Контролює та консультує комісії з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів, місцевих референдумів.

Оголошує початок процесу виборів президента і Верховної Ради. Реєструє кандидатів і може скасувати їхню участь у виборах.

Встановлює результати президентських і парламентських виборів.

Вручає посвідчення новообраним нардепам і президенту.

Звертається в разі необхідності до Конституційного суду.

Як формується

Пропозиції щодо нових членів ЦВК подають президенту фракції.

Глава держави протягом трьох днів має внести до Верховної Ради подання з прізвищами кандидатів.

Після затвердження складу ЦВК обирають голову, двох заступників і секретаря. Вони, а також щонайменше п'ять інших членів зобов'язані мати юридичну освіту.

Попередні керівники

ЦВК за свою історію мала 9 керівників. 8 разів її очолювали чоловіки та один - жінка.

3 грудня 2004-го року вперше в історії України Верховний суд задовільнив скаргу штабу Віктора Ющенка і визнав незаконною постанову ЦВК під головуванням Сергія Ківалова про оголошення президентом Віктора Януковича.

  Перед повторним другим туром виборів Ківалова звільнили.
Перед повторним другим туром виборів Ківалова звільнили.

Тоді суд доручив ЦВК призначити нову дату переголосування другого туру виборів президента. Суд визнав системні та грубі порушення закону.

У травні 2016-го колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. У ній була інформація про виплати готівки на суму майже $2 млрд низці високопосадовців. Зокрема, тодішнього керівника ЦВК Михайла Охендовського.

  Охендовський 15 років пропрацював у ЦВК.
Охендовський 15 років пропрацював у ЦВК.

У грудні того ж року в аеропорту "Бориспіль" детективи НАБУ вручили Охендовському повідомлення про підозру. Він нібито отримав хабар 1,29 млн грн.

Солом'янський райсуд Києва обирав посадовцю запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

13 вересня Верховна Рада звільнила всіх членів Центральної виборчої комісії. Подання про розпуск вніс президент Володимир Зеленський.

Зеленський називав попередню ЦВК політично упередженою. Такою, що ухвалювала передчасні рішення.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали", кнопкодави та юристи партії Коломойського: хто потрапив до ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути