вівторок, 30 жовтня 2012 13:27

Регіонали" йтимуть на поступки опозиції в новому парламенті" - психолог

Регіонали" йтимуть на поступки опозиції в новому парламенті" - психолог
Олег Покальчук не вірить у те, що опозиція зможе конструктивно працювати у парламенті. Фото: polittech.org

В Україні є великий запит на консервативні політичні сили. Такими є українці за своєю суттю. Тому хороший результат на цих парламентських виборах показали ВО "Свобода" та Комуністична партія України.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів соціальний психолог Олег Покальчук, 56 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схоже на те, що соратники просто використали Тимошенко - політолог

Здивували Вас результати виборів?

- Для мене не було несподіванок. У мас-медіа сюрпризом є результат "Свободи". Але це було передбачувано. Таким чином проявилася не так ідеологічна потреба виборця, як антивладна позиція, тяжіння до радикалізму та консерватизму. Ніша політичної сили національного спрямування, радикальної з елементами європейськості, сучасної та молодіжної в Україні не заповнена.

Як голосували на одномандатних округах?

- Там був характерний розподіл на "свій-чужий". Виборці більше надавали перевагу кандидатам, які родом з їхнього округу чи тут працювали. Цікаво, що серед комуністів-мажоритарників нема переможців. Підтримка компартії — це радше теж протестність. Якби в Україні була нормальна комуністична сила, вона би сміливо зайняла свою нішу. Так вона і не комуністична, і не партія. Передвиборча кампанія цікава тим, що кандидати реально щось робили для виборця: вставляли вікна, будували дитячі майданчики. Такого раніше не було. Виборець вже не вірить у пусті обіцянки, очікує на дії. Це не означає, що вони продалися за гречку, зрозуміли, що кандидати із просто ідеями їх дурять. У наших людей низькі знання, але хороша чуйка. Знають, що за того краще не голосувати. Обирали одноразові майданчики і вікна, а не хороші обіцянки без нічого.

Українські виборці еволюціонують?

- Насправді вони деградують. Однак мають сильне колективне підсвідоме. Науковці давно ламають голову, чому саме так голосують. Візьмемо конкретний населений пункт, у якому виразні ознаки деградації, але в сукупності жителі роблять вибори не такими дурними, як прогнозувалося.

Опозиційні сили успішно співпрацюватимуть у парламенті?

- Хлопчик і дівчинка теж можуть між собою дружити. Але з часом природа візьме своє. Спершу потоваришують, а далі будуть вирішувати свої інтереси, бо це питання великих грошей. Завдяки комуністам і "свободівцям" у парламенті буде драйв, нудно не буде. "Стара" опозиція поводитиметься звично, оскільки має перевагу. Вони для мене "неорегіонали". Подивимося, як поводитиметься УДАР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Веб-камери не працювали на 6% виборчих дільниць - спостерігачі

Як виглядатиме парламентська більшість?

- Формальна коаліція складеться за тиждень. Комуністи з "регіоналами" об'єднаються заради більшості. У партії влади немає вибору, мусять співпрацювати з компартією, хоча не дуже хочуть. Доберуть до коаліції своїх мажоритарників. Далі дивитимуться скільки треба ще людей для конституційної більшості. Оголошуватимуть золоті акції для опозиціонерів, у тому числі посади в уряді. "Регіонали" намагатимуться співпрацювати і домовлятися з опозицією, інколи йти на поступки.

Зараз ви читаєте новину «Регіонали" йтимуть на поступки опозиції в новому парламенті" - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути