вівторок, 30 жовтня 2012 12:47

На тлі того, що заявило ОБСЄ, для опозиції постав серйозний виклик — експерт

На тлі того, що заявило ОБСЄ, для опозиції постав серйозний виклик — експерт
Олексій Коломієць. Фото: ukrinform.ua

У зв'язку з тотальними фальсифікаціями та критичними оцінками заходу виборів в Україні, перед опозицією постає важливий виклик — що робити далі.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт, президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

Він наголосив, заяви ОБСЄ, ПАРЄ та Парламентської асамблеї НАТО щодо перебіг парламентських виборів в Україні, є досить серйозними підстави для того, щоби опозиція задумалася над своїми подальшими кроками.

"На тлі того, що заявило ОБСЄ, для опозиції зараз постає дуже серйозний виклик. Якщо у них вистачить політичної мужності заявити, що вони не погоджуються з результатами виборів, тому, звичайно, нова Верховна Рада одразу стає повністю нелегітимною. У неї не буде мандатів, щоби розпочати роботу", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Київщині голоси мажоритарників рахують повільніше за інші області

Наслідком цього кроку можуть стати дострокові парламентські вибори, вважає експерт. "Тоді ми знову виходимо на наступні вибори. Чи витримає країна це? Звичайно, ні. З іншого боку, входити до Верховної Ради, знаючи, що вона сформована таким чином, це прирікати себе невідомо на що, - підкреслив Коломієць. - Там ще існує багато інших можливих сценаріїв. Та ключові рішення будуть прийматися лідерами "Батьківщини" і "Свободи".

Він додав, що наразі дії опозиції досить пасивні щодо захисту результатів виборів: "Можливо, ми не знаємо всієї інформації, але мене насторожує якась зовнішня пасивність опозиції. Брифінги проводять дуже обережні. Здається, взагалі мовчить Тягнибок. Якщо це задоволення від результатів, то тоді це просто короткочасне божевілля. Я розумію, що вони борються за округи, але за локальними битвами можна загубити загально картину".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК сьогодні починає приймати протоколи з мокрими печатками

Водночас, експерт не виключає, що у новій ВР партія УДАР може співпрацювати з владою. "Я не виключаю, що можливий альянс між Януковичем і боксером. Виборці певно зрозуміли, яке справжні обличчя УДАРу. Це видно по тому, як у них стрімко почав падати рейтинг. Особливо це продемонстрував Київ. Зважаючи на ці дивні речі, які було зроблено Кличком і його людьми по відношенню до київських округів, кияни таки проголосували за "Батьківщину". У людей відкриваються очі. Тому я не виключаю, що буде альянс між Партією регіонів і УДАРом", - наголосив Коломієць.

Він додав: "Навіть якщо вони (ПР з іншими можливими партнерами) якимось членом зліплять більшість, вона буде абсолютно непрацездатна. Це буде абсолютно незрозумілий орган з дійсно потужною опозицією. Та головне, що ця опозиція буде ззовні, від громадян України".

Зараз ви читаєте новину «На тлі того, що заявило ОБСЄ, для опозиції постав серйозний виклик — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути