вівторок, 13 серпня 2013 18:40

"Регіонал" розкритикував пропозиції Венеціанської комісії щодо змін до виборчого закону

"Регіонал" розкритикував пропозиції Венеціанської комісії щодо змін до виборчого закону
Фото: partyofregions.ua

Народні депутати повинні мати тісний зв'язок із країною, тому скасовувати обов'язковість для кандидатів у ВР проживання на території країни протягом 5 років, не можна.

Таку думку під час круглого столу висловив народний депутат від Партії регіонів Дмитро Шпенов, коментуючи рекомендацію Венеціанської комісії щодо того, що ценз на обов'язкове проживання кандидатів у нардепи необхідно скасувати.

"Ценз осілості передбачений Конституцією України. Та спільний висновок (Венеціанської комісії — ред.) вказує на те, що 5 років (обовязкового проживання на території країни - ред.) - це надмірно. Однак це положення було включення до тексту Конституції під час її прийняття у 1996 році, під час встановлення незалежності України. Ця норма, спрямована на те , щоби особи, які претендують на посаду у ВР мали міцний зв'язок із державою", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венеціанська комісія представить свої розробки того, як в Україні мають відбуватися вибори

"Регіонал" зауважив: "Як народний депутат, який обирався і за пропорційною і за мажоритарної системою, можу сказати, що це (обов'язковість проживання) забезпечує набагато тісніший зв'язок. Для депутата-мажоритарщика проживання на території держави протягом останніх років та безпрецедентний зв'язок з округом є одним з найважливіших критеріїв".

Не згоден Шпенов і з рекомендацією Венеціанської комісії щодо скасування заборони іноземцям брати участь у передвиборчій агітації.

"На нашу думку, така участь може призвести до надмірного втручання у виборчі процеси України та формування позиції громадян. Але ми завжди були прихильниками участі іноземців, іноземних ЗМІ, спостерігачів у висвітленні процесу виборів, участь у спостереженні за ними та будь-які інші форми, які не впливають на позиції громадян безпосередньо", - запевнив нардеп.

 

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" розкритикував пропозиції Венеціанської комісії щодо змін до виборчого закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути