Ексклюзиви
понеділок, 09 листопада 2020 14:57

Реформа ДАБІ заблокована. Нардепи поставили "двійку" міністрові Чернишову

Реформа ДАБІ заблокована. Нардепи поставили "двійку" міністрові Чернишову
ДАБІ опинилась на межі колапсу і відкату до стартових позицій. Фото: Рубрика

Понад пів року тому стартувала реформа містобудівної галузі. ДАБІ повинні були ліквідовувати, замість неї створити три нові служби, які розділять між собою функції реєстрації, нагляду та контролю і техрегулювання. Все мало запрацювати вже восени з фундаментом у вигляді прийнятого у ВРУ закону. Але зараз реформа, за яку відповідає Мінрегіон і профільний міністр Олексій Чернишов, заблокована. Ліквідацію ДАБІ оскаржують в суді, а Тимчасова слідча комісія ВРУ з питань розслідувань фактів корупції в органах ДАБК на останньому засіданні заявила про розвал галузі та розкритикувала профільне міністерство.

Коли в березні цього року уряд за підтримки президента Володимира Зеленського починав реформу ДАБІ, навряд чи хтось міг подумати, що восени містобудівна галузь виявиться на межі колапсу і відкату до стартових позицій.

Все почалося з Указу президента Зеленського і постанов Кабміну 218/219. Вони дали старт ліквідації ДАБІ з повним розумінням владою масштабів корупції, що процвітала в органі, і створенню нових служб - Держінспекції містобудування (нагляд і контроль у будівельній сфері) Держсервісної служби містобудування (реєстрація в будівельній сфері), Держагентства технічного регулювання (визначення державних будівельних норм).

Далі був процес формування нових органів, які повинні були запрацювати одночасно й замінити собою ДАБІ. Відповідати за фінальний результат реформи довірили Мінрегіону, очолюваному Олексієм Чернишовим.

Запуск нових органів спочатку планували на вересень. У результаті, на сьогодні юридично сформовані лише Держінспекція містобудування (ДІМ), а також Держсервісслужба містобудування (ДССМБУ). Держагентства технічного регулювання взагалі немає в природі.

ДІМ вже мав почати свою роботу. Але після обшуків СБУ в ліквідовуваній ДАБІ нібито в рамках розслідування кримінального провадження щодо фактів "масштабної незаконної видачі будівельним компаніям дозвільних документів і сертифікатів готовності введення об'єктів в експлуатацію" крім т.в.о. керівника та ліквідатора ДАБІ Богдана Федоренка з посади був відсторонений і глава ДІМ Юрій Васильченко. Також розпорядженням Кабміну був звільнений керівник ДССМБУ Олексій Башкіров.

У ДАБІ новою т.в.о. призначили Ірину Король, а ДІМ і ДССМБУ виявилися "обезголовлені", що заблокувало процес оновлення системи.

У ЗМІ пояснили природу обшуків боротьбою між "двома кланами будівельної мафії" за контроль над ДАБІ.

І поки відсторонений Васильченко і звільнений Башкіров йдуть оскаржувати рішення до судів, на ринку панує легке здивування від того, що відбувається, питання до Мінрегіону щодо реформи містобудування звучать все голосніше.

Парламентська ТСК б'є в набат

5 листопада відбулося чергове засідання створеної у вересні нардепами Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідувань фактів корупції в органах ДАБК.

Його фіналом стало рішення направити звернення до Президента України Володимира Зеленському щодо ініціювання відміни постанов Кабміну 218/219 з відміною всіх похідних від них рішень, а також підготувати і внести до ВРУ проект постанови Парламента про заслуховування Прем'єр-міністра і Уряду з питання стану реформування містобудівної галузі.

Якщо говорити простою мовою - ТСК поставила "двійку" Мінрегіону і його главі Олексію Чернишову. Публічна прочуханка міністерства відбувалася таким чином. На засіданні комісії нардепи намагалися дізнатися у першого заступника Мінрегіону Василя Лозинського, який був делегований міністром Чернишовим захищати реформу і дії міністерства, чому призупинення держархбудконтролю і запуск нових органів, які вирішують проблему, затягнулися. Були спроби зрозуміти, що міністерство планує з цим робити, хто і за що відповідає, а також дізнатися про природу постанов уряду, що дали старт реформі. У відповідь від Мінрегиону не було жодної конкретики, через що ТСК навіть розкритикували Лозинського за погану підготовку до засідання. Для розуміння рівня підготовки правої руки міністра Чернишова варто зазначити, що Лозинський не знав адресу ДІМ і кількість людей, які вже працюють в новій службі.

ТСК також зауважила, що законодавчо роботу реформованої системи поки не підкріпили, а наявні законопроєкти 3875/3876 не мають підтримки ВРУ і представників будівельної галузі. Дійсно, Мінрегіон повинен був вже напрацювати необхідні законодавчі зміни, які стануть основою роботи нових органів ДАБК. Але чітких кроків від міністерства нардепи так і не побачили.

Підсумкове рішення ТСК і вимога відмінити реформу - це по суті оцінка провальної роботи міністерства і профільного міністра Олексія Чернишова.

Мінрегіон повинен був максимально сприяти реформі та запустити нову систему, а у результаті реформування дійшло до того, що його старт хочуть визнати "незаконним" і проситимуть про це президента Зеленського - одного з ідеологів самої реформи.

У якій ситуації "зависла" реформа

Через понад пів року з моменту початку реформи містобудівної галузі можна говорити про те, що до повноцінного запуску готова лише одна служба з трьох - ДІМ. Законодавчо роботу реформованої системи поки не підкріпили, але це можуть зробити депутати, якщо проголосують за законопроєкти 3875/3876. Але, як вже було сказано, обезголовлювання ДІМ і ДССМБУ, відсутність Держагентства з техрегулювання не дає можливості нарешті позбутися ДАБІ та завершити почату реформу в тому вигляді, в якому її задумував уряд за підтримки президента Зеленського.

Блокування реформи вигідне відразу кільком групам впливу. У ЗМІ вже писали, що "обезголовлюванням" нових органів ДІМ і ДССМБУ з подальшим блокуванням реформи і відкату до весни 2020 року - це сценарій "антиреформаторів", зацікавлених у збереженні ДАБІ та консервуванні корупції.

Як пише видання delo, йде боротьба двох кланів. З одного боку Богдан, Вавриш, Ісаєнко, Столар і Горові, котрим своїми зливами допомагає Гео Лерос. З іншого боку, їм протистоїть клан Єрмака-Тищенка-Комарницького. На боці цього клану, як стверджують ЗМІ, виступає чинний міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов і ще один великий забудовник, у минулому заступник глави Мінрегіонбуду Лев Парцхаладзе.

Обидва клани хочуть домінувати на будівельному ринку. Реформа галузі їм не вигідна - значно зручніше зберегти стару й "ручну" ДАБІ. Протистояння кланів реально гальмує реформу, пропонуються нові варіанти реформування ДАБІ. Наприклад, восени бачення реформи запропонував Офіс простих рішень Міхеіла Саакашвілі, де реформу містобудування готує вже згаданий раніше соратник Петра Порошенка Лев Парцхаладзе.

Не дивлячись на протистояння, реформу містобудівної галузі цілком можна було б завершити в спочатку задуманому вигляді. Але Мінрегіон не впорався з поставленим завданням.

По суті, депутати на засіданні ТСК поставили "двійку" міністрові Чернишову за реформування галузі. Звітувати за неї міністру тепер доведеться вже перед ВРУ і президентом.

Зараз ви читаєте новину «Реформа ДАБІ заблокована. Нардепи поставили "двійку" міністрові Чернишову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути