Ексклюзиви
четвер, 07 вересня 2017 12:46

Референдум щодо НАТО, недоторканність депутатів і помісна церква - що сказав Порошенко українцям

Президент Петро Порошенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. Gazeta.ua зібрала найцікавіше із виступу глави держави.

Автор: @poroshenko
  Петро Порошенко: "Ні для кого зі своєї команди адвокатом працювати не збираюся"
Петро Порошенко: "Ні для кого зі своєї команди адвокатом працювати не збираюся"

Про мету для України:

- Ми з вами вибралися з глибокої і смертельно небезпечної прірви. Це - наше досягнення. Ясно і чітко бачимо поки що далеку вершину, яку маємо підкорити. Це - наша велика мета.
Лише один неправильний крок - і ми знову внизу. Це наш головний ризик. З-за перевалу над нами нависає хижа орда - це небезпечна та дуже довготривала загроза.

Про загрозу з Росії:

- Головна загроза з Росії - військова. Поки що немає жодних ознак, що Москва готова відступити з Донбасу чи піти з Криму. А от доказів її підготовки до наступальної війни континентального масштабу, на жаль, дедалі більше.
Доречніше було б російсько-білоруські навчання "Захід-2017" назвати "антизахід". Сім тисяч платформ із солдатами та технікою наближаються до наших кордонів. Жодних гарантій, що після маневрів це повернеться з Білорусі в Росію, у нас нема.

Про російські соцмережі:
- Російські мережі були і залишаються інструментами спецоперацій ворожих спецслужб у неоголошеній війні проти України. Тому й надалі за ними пильно стежитимемо і скорочуватимемо їхню присутність.

Про АТО:
- Улітку 2014 року велику частину Донбасу вдалося повернути під суверенітет України. Тільки пряма інтервенція російських військ з використанням сучасної техніки й озброєнь зупинила процес звільнення. І зірвала швидке завершення АТО, яке до вторгнення виглядало цілком можливим.

Про стосунки з Євросоюзом:
- 1 вересня Угода про асоціацію запрацювала на повну силу. І вже зараз проміжним досягненням цього є зростання експорту в країни ЄС. Експорт виріс на 23 відсотки, а частка торгівлі з ЄС досягла 40 відсотків. Але головним досягненням України на сьогодні став безвіз.

Про повільність реформ:
- Недовіра до державних інститутів нових і старих, політиків владних та опозиційних переростає в глибоку зневіру, апатію та депресію. Щоб зараз усунути цю небезпеку, ми з вами повинні діяти негайно. Дати друге дихання боротьбі з корупцією, економічним перетворенням. Прибрати щонайменше підґрунтя для розмов щодо нібито відкочування реформ, нібито наступу контрреволюції.

Про озброєння армії:
- Розпочинаємо програму збройно-технічного осучаснення армії. Маємо виводити українське озброєння на рівень ХХІ століття, бо зараз воюємо зброєю ХХ-го. Сподіваюся, успішно завершимо переговори з нашими західними партнерами про постачання нам оборонної зброї.

Про боротьбу з корупцією:
- Сьогодні жоден із високопосадовців немає гарантій безкарності. Ніхто нікому ніколи не може гарантувати політичний дах чи прикриття. Це стосується і "друзів" президента. Ні для кого зі своєї команди, у разі об'єктивних претензій з боку правоохоронців, адвокатом працювати не збираюся.

Про аудит НАБУ:
- Підтримую ідею і прошу уряд найсерйознішим чином її опрацювати: замовити поважній міжнародній структурі незалежний аудит української антикорупційної політики останніх трьох років.

Про вступ до НАТО:
- Російська агресія продемонструвала повне банкрутство міфу про позаблоковість. Разом із північноатлантичними партнерами ми спільно розбудовуємо українську армію відповідно до стандартів НАТО, яких вона в основному має досягнути вже на кінець 2020 року.
Не виключаю, що в належний час я ініціюю відповідний референдум, щоби продемонструвати волю українського народу – всім, і нашим друзям, і агресивній сусідці.

Про депутатську недоторканність:
- Закликаю внести і узгодити нарешті зміни до Конституції, які скасовують депутатську недоторканність. Щоб полегшити для вас прийняття цього рішення, маю дуже просту пропозицію. Давайте ухвалимо його із набранням чинності 1 січня 2020 року для депутатів вже нової Верховної Ради.

Про помісну церкву:
- Очікування нами визнання української автокефалії Вселенським патріархом жодним чином не означатиме ані появи державної церкви, ані заборони діяльності в Україні інших православних конфесій. Але ніхто не має права позбавляти українців права на власну церкву.

Про вибори президента:
- Ніколи не погоджуся з пропозицією забрати в людей право обирати президента і передати це парламенту. Наголошую, що обсяг повноважень глави держави також має бути достатнім для ефективного виконання функцій головнокомандувача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нас просто не стане" - Порошенко озвучив найгірший сценарій для країни

5 вересня після 2-місячної перерви народні депутати почали роботу у парламенті. Чекали на візит президента зі щорічним посланням. Перед депутатами виступив із вітальним словом прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Глава держави завітав на засідання 7 вересня. Говорив 95 хв.

Зараз ви читаєте новину «Референдум щодо НАТО, недоторканність депутатів і помісна церква - що сказав Порошенко українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути