понеділок, 09 липня 2018 19:49

Розлучене подружжя, яке змушене жити разом: що чекає на коаліцію у Раді

Верховна Рада показала президентові, що здатна приймати рішення без його фракції. Так піднімають ставки на призначення нових членів Центрвиборчокму та перед іншими важливими голосуваннями до канікул.

Чим ця ситуація завершиться, Gazeta.ua запитала у політологів.

Автор: 24 канал
  Микола Давидюк: "Парламент зміг продемонструвати свою незалежність"
Микола Давидюк: "Парламент зміг продемонструвати свою незалежність"

Микола Давидюк, політолог:

"Парламентські сили послали президенту Петру Порошенку меседж, що можна приймати рішення і без його партії. Парламент зміг продемонструвати свою незалежність. Питання — як довго вдасться протриматись і проголосувати за низку законів. Це може змінити хід виборів. Якщо ЦВК призначать без "Блоку Петра Порошенка" і таким самим чином проголосують за нову виборчу систему, знімуть недоторканність, Порошенко не зможе перед виборами назвати це власними досягненнями. Може втратити рейтинги через це. Невідомо, чи фракції це робитимуть, чи то політичний шантаж, щоб показати свою силу.

Найбільша проблема в тому, що президент любить не виконувати свої обіцянки. Недотримання кількості членів ЦВК призвело до того, що фракції почали шукати інший вихід. Порошенко — це такий типаж політика, навколо якого всі помирають. Таким чином просуває свої політичні проекти. В якийсь момент парламент вирішив об'єднатись проти цього. Президент намагатиметься розбити таку коаліцію. Вона не буде настільки велика і стабільна без БПП, бо ніхто не захоче брати колишніх "регіоналів" . Поле для маневру обмежене і крихке.

Парламент в Україні часто може йти проти президента. Важливо, який останній закон приймуть перед виборами. Якщо це буде виборча реформа або зняття недоторканності, матимуть переваги на виборах. Якщо лобістські закони для олігархів, буде інша атмосфера. Розпуск Верховної Ради може бути однією з реакцій Порошенка не коаліцію без нього".

Автор: Politicua.com
  Олександр Кочетков:  “Народний фронт” і “Блок Петра Порошенка” давно не партнери"
Олександр Кочетков: “Народний фронт” і “Блок Петра Порошенка” давно не партнери"

Олександр Кочетков, політолог:

"Юридично коаліції не існує більше року. Не існує списку підписантів, які підтверджують, що знаходяться у коаліції. "Народний фронт" і "Блок Петра Порошенка" давно не партнери. Як чоловік і дружина, які розлучились, але мають жити в одній квартирі. Про це замовчують у владі.

Але є ситуативна більшість, яка вирішує голосування з власних інтересів. Те, що відбулось у Раді 5 липня, — природній процес. На більшість голосувань впливає позиція президента та його адміністрації. Те, що їм вигідно — усіляко підтримують. Якщо не вигідно — процес саботують. Але чим ближче до виборів, тим більшої самостійності прагнуть фракції. Це демонстрація президентові, що вони можуть обходитись і без його вказівок. Натяк, що Порошенко має рахуватися із Верховною Радою.

За оновлення складу ЦВК проголосують. Але тільки якщо врахують позиції "Народного фронту" або інтереси "Самопомічі", "Батьківщини" чи "Опозиційного блоку". Порошенкові потрібно шукати спільну мову щодо керівництва Центрвиборчкому. Шанс проголосувати цього тижня — мінімальний".

Автор: Укрінформ
  Віктор Таран: “Народний фронт” ніколи не піде на створення нової коаліції з “Опозиційним блоком"
Віктор Таран: “Народний фронт” ніколи не піде на створення нової коаліції з “Опозиційним блоком"

Віктор Таран, політолог:

"Переговори, як навколо персонального складу ЦВК так і щодо майбутнього її керівництва, далі тривають між "Блоком Петра Порошенка" і "Народним фронтом". Думаю, зрештою вони дійдуть згоди і цього тижня побачимо оновлений склад комісії.

Те, що відбулось минулого тижня у Верховній Раді можна називати "великими торгами" або "примусом до домовленостей". Його застосували один проти одного "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт". Спочатку БПП пішли демонстративно із зали зі словами "без нас ви нічого не приймете", чим підвищили ставки. А потім "Народний фронт", домовившись із "Опозиційним блоком", "Самопоміччю", "Батьківщиною", показали, що вони здатні ситуативно співпрацювати та приймати рішення без БПП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій про розвал коаліції: "Уперше чую"

Однак ці тактичні ігри ніяк не вплинуть на стратегічний союз між БПП та НФ, оскільки це не вигідно обом гравцям. Наприклад, "Народний фронт" ніколи не піде на створення нової коаліції з "Опозиційним блоком". Так само "Блок Петра Порошенка" не зацікавлений у переформатуванні коаліції за дев'ять місяців до старту президентської кампанії. Тому зараз парламент продовжує бути своєрідним східним базаром, на якому відбуваються демонстративні "торги за товар". Хтось хоче купити "більше" і "дешевше", а хтось — навпаки".

5 липня спікер Верховної Ради Андрій Парубій планував винести на голосування оновлення складу ЦВК. Однак в той день Верховна Рада не підтримала у рейтинговому голосуванні питання звільнення старих членів ЦВК. Воно набрало 189 голосів за необхідних 226. 117 із них були від представників БПП, тільки 10 із 80 - від партнерів по коаліції "Народного фронту".

Після цього "Блок Петра Порошенка" вийшов із зали і відмовився брати участь у голосуваннях 5 та 6 липня. У "Народному фронті" заявили, що будуть голосувати, якщо кандидатів буде 13 і серед них буде представник "Опозиційного блоку". Без участі президентської фракції парламент зміг 240 голосами ухвалити законопроект про публікацію законів.

Зараз ви читаєте новину «Розлучене подружжя, яке змушене жити разом: що чекає на коаліцію у Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути