пʼятниця, 17 вересня 2021 12:31

Розгляд судової реформи в КС відклали - США заявили про загрози

Розгляд судової реформи в КС відклали - США заявили про загрози
Раніше активісти попереджали про спроби зриву судової реформи. Фото: pixabay.com

Пленум Верховного суду відклав розгляд звернення в Конституційний суд щодо конституційності положень закону в частині реформи Вищої ради правосуддя. Про це повідомила представниця Верховної Ради в КС, народна депутатка від "Слуги народу" Ольга Совгиря в Telegram.

"Пленум Верховного Суду ухвалив рішення відкласти розгляд питання про звернення до Конституційного суду з конституційними поданнями щодо конституційності окремих положень Закону України від 14.07.2021 р. № 1635-IX в частині реформи Вищої ради правосуддя, якими передбачається створення Етичної ради, у зв'язку із неналежною підготовкою питання до розгляду.

"За" — 135, "Проти"- 14.

Розгляд питання перенесено на 8 жовтня", - написала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний суд виправдав суддю-хабарника - він вийде з колонії

Раніше голова громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін повідомляв, що 17 вересня можуть зірвати судову реформу. За словами активіста, голова Верховного суду Валентина Данішевська "доповідатиме з цього питання і спробує переконати Пленум підтримати ВРП і звернутися до КСУ щодо неконституційності судової реформи".

Вчора в Офісі президента відбулася зустріч за участі послів країн G7 та ЄС щодо підтримки судової реформи.

Тим часом Державний департамент США заявив про загрозу зриву обіцянкам провести реальну судову реформу.

"У липні Україна ухвалила історичний закон, який дає можливість провести справжню реформу судової системи. Міжнародні партнери призначили висококваліфікованих експертів для підтримки відновлення головного судового органу України, Вищої ради правосуддя, відповідно до цього закону.

Проте 13 вересня Рада суддів України відмовилася призначити українських суддів для участі в процесі, що загрожує зірвати обіцянки про реальну судову реформу в Україні", - цитує речника Держдепу США Неда Прайса "Європейська правда".

"Ми, як і раніше, твердо прихильні наданню допомоги в цій важливій реформі, щоб народ України міг довіряти своїм судам і суддям, і щоб Україна могла продовжувати шлях до євроатлантичної інтеграції.

Судова реформа принесе більше робочих місць і економічних можливостей, а також забезпечить чесність і справедливість", - заявив Прайс.

13 вересня 2021 року Рада суддів заблокувала судову реформу - запуск Етичної ради.

13 липня Верховна Рада ухвалила закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Наступного дня - закон про порядок обрання на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП.

Передбачається створення Етичної ради, яка перевірятиме членів і кандидатів до ВРП. Вона має складатися з трьох представників суддів і трьох міжнародних експертів.

Президент Володимир Зеленський підписав закони про реформування ВККС і ВРП 3 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Розгляд судової реформи в КС відклали - США заявили про загрози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути