Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 18:29

Раніше дорікав Порошенку, тепер говорить про російський фактор - Зеленський змінив риторику щодо війни

Раніше дорікав Порошенку, тепер говорить про російський фактор - Зеленський змінив риторику щодо війни
Президент на передовій з воїнами у Донецькій області, червень. Фото: president.gov.ua

За два роки риторика президента Володимира Зеленського щодо війни сильно змінилася.

Якщо під час передвиборчої кампанії він дорікав Петру Порошенку в тому, що він не закінчив АТО за два тижні, то зараз Зеленський визнає, що не все в цьому питанні залежить від України, повідомляє портал "Слово і діло".

У нещодавньому інтерв'ю литовському виданню LRT президент заявив, що як і раніше хоче швидко завершити війну, але це залежить від політичної волі Росії.

2019 рік

У передвиборчій програмі Зеленського тільки одна обіцянка, пов'язана з війною – ставити питання перед гарантами по Будапештському меморандуму і партнерами з ЄС щодо підтримки України в прагненні завершити війну. Він її виконав.

Міністерство юстиції захищає інтереси країни в Європейському суді з прав людини, щоб притягти Росію до відповідальності. А в серпні відбудеться перший саміт "Кримської платформи", на який запросили світових лідерів.

Також Зеленський говорив продовжувати Мінський і "нормандський" формати переговорів. Зараз N4 збирається тільки на рівні радників.

Зеленський обіцяв не підписувати закон про амністію бойовиків.

Головна обіцянка того періоду – зробити все, щоб закінчити війну – усе ще в процесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У річницю "режиму тиші" на Донбасі окупанти гатили з мінометів

На початку вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами. Після нього Зеленський пообіцяв продовжувати повертати українських полонених з Росії. Але поки що нових обмінів не було.

У жовтні Зеленський обіцяв змінити формат переговорів, якщо ті, що є, не дозволять розв'язати проблему. Говорив про імплементацію "формули Штайнмаєра" у законі про особливий статус.

У грудні була зустріч "нормандської четвірки" в Парижі – перша для Зеленського і перша за три роки. Після переговорів президент пообіцяв не допустити федералізації України та продовжити на рік закон про особливий статус Донбасу. Також сказав скорегувати текст Мінських домовленостей. Текст поки що не змінювали, хоча нещодавно віцепрем'єр Олексій Резніков заявив, що це варто було б зробити.

Наступна зустріч "нормандської четвірки" мала відбутися у квітні 2020-го. Але цього не сталося. Нової дати саміту все ще немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Формулу Штайнмаєра" українці зустрінуть кавою, теплим одягом і хорошим настроєм

2020

У березні з'явилося Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, яке очолив Резніков.

У жовтні Зеленський в інтерв'ю ВВС пообіцяв, що тимчасово окуповані території не отримають автономний статус.

А в інтерв'ю українським телеканалам пообіцяв запровадити вільну економічну зону в ОРДЛО після деокупації.

2021

У відеозверненні Зеленський пропонував Путіну зустрітися на Донбасі. Туди Путін приїхати відмовився, запропонувавши Зеленському приїхати в Москву. Деякий час обговорювався варіант зустрічі на нейтральній території, але жодної конкретики немає.

У червні Зеленський заявив, що в разі провалу переговорів з врегулювання конфлікту на референдум можуть винести питання про "стіну" на Донбасі.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

За сім років на Донбасі під час від рук окупантів загинули 2694 українських військовослужбовців, отримали поранення 10 237, повідомляли Збройні сили України у травні.

Зараз ви читаєте новину «Раніше дорікав Порошенку, тепер говорить про російський фактор - Зеленський змінив риторику щодо війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути