вівторок, 22 червня 2021 14:55

Раді пропонують карати за наругу над українською мовою штрафами і тюрмою

Раді пропонують карати за наругу над українською мовою штрафами і тюрмою
Богуцька раніше просувала законопроєкт, який відтерміновує штрафи за порушення мовного закону. Фото: "То є Львів"

Депутатка від "Слуги народу" Єлизавета Богуцька зареєструвала у Верховній Раді проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту української мови.

Богуцька сказала, що небезпека полягає у випадках наруги над мовою. Люди, які це роблять, мають можливість обіймати державні посади, повідомляє "Детектор.медіа".

"Поміж мовознавців точаться суперечки, чи дійсно був латинський вислів "Чия мова — того й влада". Проте 2014 року Україна зіштовхнулася з воєнною агресією Російської Федерації, яка, зокрема, виправдовується захистом російської мови на території України, як у цьому вислові. Крім того, трапляються й випадки публічної наруги над українською мовою з боку громадян України. А це є небезпечнішим явищем з огляду на можливість для таких громадян обіймати державні посади чи посади в органах місцевого самоврядування та ширити свій негативний вплив", – ідеться в пояснювальній записці до закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремінь вимагає позбавляти мандатів депутатів, які порушують мовний закон

Публічну наругу над українською мовою пропонують карати штрафом від 1 тис. до 4 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом до шести місяців, або позбавленням волі до трьох років без права обіймати певні посади, займатися певною діяльністю до двох років.

Раніше депутати від "Слуги народу" зареєстрували два законопроєкти, в яких пропонують скасувати штрафи за порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" або відтермінувати їх.

У проєкті №4638, зареєстрованому 25 січня, пропонують вилучити з мовного закону пункти щодо накладання штрафів за його порушення. Ініціаторами виступили Максим Бужанський, Олександр Дубінський, Євген Шевченко, Олександр Качура, Данило Гетманцев і ще 32 автори.

Вони вважають, що запровадження грошових стягнень не лише "не сприятиме консолідації та розвиткові української нації, культурної, мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин", але й "призведе до погіршення стану представників малого й середнього бізнесу в Україні під час поширення коронавірусу".

Законопроєкт №4638-2 зареєстрований 9 лютого Микитою Потураєвим, Євгенією Кравчук, Олександром Корнієнком, Тетяною Рябухою та Єлізаветою Богуцькою. У цьому документі пропонують відкласти запровадження штрафів на півтора року. Своє рішення автори також обґрунтовують, зокрема, прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії.

Зараз ви читаєте новину «Раді пропонують карати за наругу над українською мовою штрафами і тюрмою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути