Ексклюзиви
пʼятниця, 03 липня 2020 16:18

Рада звільнила Смолія

Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку.

"За" відповідну постанову проголосували 286 депутатів. Рішення підтримали фракції "Слуга народу", ОПЗЖ, "Батьківщина", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

Нуль голосів "За" - "Європейська солідарність" і "Голос".

 

Перед голосуванням Смолій заявив, що НБУ є аполітичною інституцією із щитом від впливів політикуму.

"І цей щит протягом останнього року постійно намагаються зламати. Тиск через суди, проплачені мітинги на Інститутській та під домівками членів правління, інформаційні атаки, побудовані на маніпуляціях і брехні, необґрунтовані політичні оцінки. Використання ради НБУ для створення корпоративного конфлікту всередині інституції. Все це елементи одного ланцюга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали політичне підґрунтя відставки Смолія

Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні. Це протест, сигнал, попередження, червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку. Наразі команда правління і кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну і фінансову стабільність. Однак вкрай важливо, щоб їх роботі припинили заважати. Щоб президент, уряд та політики нарешті налагодили ефективну взаємодію із центральним банком", - заявив він.

  Яків Смолій пробув гоовою НБУ понад 2 роки.
Яків Смолій пробув гоовою НБУ понад 2 роки.

Також Смолій розповів, що "на більшості нарад, де були присутні народні депутати, представники уряду, прем'єр-міністр, президент та їхні радники, до Національного банку, колег апелювалося про те, що потрібно залити економіку грішми, встановити той чи інший курс для тої чи іншої категорії сектора економіки, поставити 11% інфляцію і курс 30 гривень за долар, тому що такі параметри закладені до державного бюджету".

Голова правління Нацбанку Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту Володимирові Зеленському, про це повідомила пресслужба фінустанови 1 липня. У Нацбанку заявили про систематичний політичний тиск.

Наступного дня президент передав на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Смолія.

Зараз ви читаєте новину «Рада звільнила Смолія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути