пʼятниця, 18 травня 2012 11:29

Рада ухвалила закон, який забороняє чиновникам критикувати владу

Рада ухвалила закон, який забороняє чиновникам критикувати владу
Перед виборами Рада заборонила критикувати владу. Фото: tsn.ua

Учора Верховна Рада законом заборонила політикам негативно висловлюватися про органи державної влади, а також приймати пожертвування. В опозиції заявляють, що в період виборчої кампанії її представники не зможуть дотримуватися норм цього документа.

Про це пише Коммерсант-Україна в публікації "Правила передвиборчої поведінки".

Закон "Про правила етичної поведінки" був прийнятий 265 народними депутатами більшості. Документ, авторами якого виступили відразу шість народних депутатів фракцій Компартії, Партії регіонів, "БЮТ-Батьківщини", групи "Реформи заради майбутнього", зобов'язав осіб, уповноважених виконувати державні функції (в тому числі народних депутатів) або місцевого самоврядування, "забезпечувати позитивну репутацію органів державної влади та місцевого самоврядування, всіляко сприяти зміцненню довіри громадян до влади ". Крім того, закон забороняє державним діячам приймати пожертвування. У разі надходження такої пропозиції політик зобов'язаний "по можливості ідентифікувати особу", що запропонувало матеріальну допомогу, і письмово поінформувати про інцидент спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції.

Згідно ст. 18 закону, за порушення встановлених ним правил особи, уповноважені виконувати державні функції або місцевого самоврядування, будуть нести дисциплінарну, адміністративну, кримінальну чи матеріальну відповідальність. Головне науково-експертне управління Верховної ради звернуло увагу народних депутатів на те, що в законі не пропонується ні порядок притягнення до відповідальності за порушення вимог, ні конкретні санкції.

Представники опозиції заявили, що закон обмежує їхні права. "Всі вибори в світі проводяться за рахунок пожертвувань. Якщо закон заборонить критику влади і прийом пожертвувань, виникнуть труднощі з проведенням виборчої кампанії", - сказав  народний депутат В'ячеслав Коваль ("Наша Україна-Народна самооборона"; НУНС). "Цей закон дає владі додаткові важелі впливу на опозицію", - вважає народний депутат Володимир Бондаренко ("БЮТ-Батьківщина"). "Зрозуміло, що в ході виборчої компанії опозиція буде критикувати владу, і я порушу цей закон. Що мені за це буде? - обурився народний депутат Юрій Гримчак (НУНС). - Більшої дурості, ніж прийняття таких законів, немає!"

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що порушники закону про правила етичної поведінки перш за все будуть нести моральну відповідальність: "Ми будемо вказувати виборцям на депутатів, які порушують закон, і нехай люди вирішують, чи можна за них голосувати".

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила закон, який забороняє чиновникам критикувати владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути