середа, 16 травня 2012 20:00

"Кличко буде пастися на полях Партії регіонів", - політолог

"Кличко буде пастися на полях Партії регіонів", - політолог
Андрій Золотарьов: партійці Кличка можуть перетворитись на "тушонку". Фото: most-dnepr.info

З точки зору проведення якомога більшої кількості прихильників "УДАРу", позиція Кличко цілком виправдана, але він програє ту справу і цінності, які декларує.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політичний експерт, голова центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Віталій Кличко заявив, що йому "не потрібне мерство без повноважень". Чи можливо, що хтось із його партії буде балотуватися на посаду київського міського голови?

— Ми ж бачили експеримент, коли Юлія Тимошенко спробувала висунути на посаду мера Олександра Турчинова. Бачили хорошу динаміку зростання підтримки, але не дивлячись на харизму Тимошенко і весь ресурс влади, який був у неї як у прем'єр-міністра, цього виявилося недостатньо для перемоги над добре окопаним градоначальником Леонідом Черновецьким, який в 2008 році, точно так само як і Попов, послідовно готувався до виборчої кампанії. Так, більшість киян до нього ставилися як до Іванка-дурника, але він виявився більш цинічним, послідовним і прагматичним, ніж думали про нього його політичні опоненти. Тому він виграв.

Якщо Кличко навіть і знайде аналог серед своєї команди, то, по-перше, це буде фігура не розкручена. По-друге, за часом вони втратили дуже багато, вже пізно — потяг пішов. Навіть якщо хтось буде випущений на арену, то шансів у нього буде не багато, якщо не сказати, що взагалі не буде.

Кличко не з'явився на Форумі опозиції. Що це означає? Чи правильно він робить, що йде окремим списком на виборах до Верховної Ради?

— З точки зору особистого рейтингу, Кличко, можливо, робить правильно, коли збирається йти на вибори окремо від решти опозиції. А з точки зору перемоги над режимом, то безумовно, це не сприяє перемозі над Януковичем. Але з точки зору проведення якомога більшої кількості прихильників "УДАРу", позиція Кличко цілком виправдана. Як технолог можу сказати, що якби Кличко злився туди, він би загубився. А так електорально він виграє, але програє ту справу і цінності, які він декларує.

Може бути, що Віталій Кличко затаїв образу на опозицію ще з попередніх мерських виборів, коли Тимошенко висувала свого кандидата?

— В душу людині не заглянеш, але образа на опозицію може бути. Щоб не було якихось образ і інтриг, це нереально. Але ті, хто орієнтуються на образи, вони, як правило, програють. Кличко може сьогодні повторити електоральний подвиг Тігіпка 2010 року, коли той успішно вискочив в якості "третьої сили". Якщо він не зробить серйозних іміджевих і технологічних прорахунків у своїй кампанії, він цієї мети може добитися.

В якій ситуації у Кличка більше шансів? Стати нардепом чи мером?

— Будемо спостерігати зростання рейтингу "УДАРу". Однак, не володіючи розгалуженою партійною інфраструктурою, розвиненим організаційним ресурсом, йому, по-перше, буде дуже важко утримати результат, а по-друге, серед його партійців буде високим ризик перетворення в "партійну тушонку" в майбутній Верховній Раді.

Якщо він не буде балотуватися на мера, то у нього дуже хороші шанси отримати хороший результат на виборах у Раду. Він досить довго декларував бажання йти на вибори до Києва, тому це вчинок розважливого політика, але людини не зовсім порядної по відношенню до своїх виборців. З точки зору голого розрахунку, йому краще не розмінюватися на Київ і йти на Раду. Але з точки зору того, що він декларував, це виглядає як моветон.

А чи потрібно мерське крісло Попову? І яка доля чекає посади мера і глави КМДА після виборів?

— Попов з цією владою прийшов і з цією ж владою піде. У випадку, якщо підуть "регіонали", він може опинитися в ситуації без повноважень, або добровільно-примусово піде у відставку. Але він — один з кращих представників Партії регіонів. Якщо абстрагуватися від його партійної приналежності, на тлі екзотика Черновецького Попов виглядає звичайний трудяга. Але він, по-перше, обкладений заступниками, які іноді вирішують і за нього, по-друге, він буде робити те, що йому скажуть. Якщо він переможе, через деякий час у нього в руках опиняться повноваження і глави адміністрації, і міського голови. Ніщо не завадить "регіоналам" прийняти чергові поправки. Бачимо, з якою легкістю вони змінюють правила гри заради політичної доцільності.

Або навпаки — переможе Кличко. А він, швидше за все, залишиться з церемоніальними повноваженнями — тобто царює, але не править, як англійська королева.

А коли на Вашу думку відбудуться вибори мера Києва?

— Вибори мера Києва відбудуться в той момент, коли це буде вигідно чинній владі. Ми не раз спостерігали, як в 2012 році, коли влада не була впевнена у своїх силах, вона відсувала вибори на той час, який був оптимальним для отримання кращого результату. Точно так само були переписані правила гри на парламентських виборах — якщо не можна виграти за правилами, то їх змінюють. Так само поміняють дату виборів на найбільш прийнятну. З точки зору протистояння владі Кличку оптимальний липень. Оскільки молодий електорат, що підтримує Кличка, у відпустках, в літніх турботах, поза Києвом. А бабусі Черновецького, до яких отримати ключі Попову не важко, на місці. Лояльний владі електорат якраз залишається в Києві. Також є більші можливості для адмінресурсу — в літній період легше вплинути на результат виборів. Але якщо Кличко не йде, то поки відпадає необхідність. Адже ще немає потужної кандидатури, яку можна було б протиставити Попову.

Невизначеність Кличка в тому, чи йти на вибори мера якось вплине на його рейтинг?

— На парламентську кампанію 2012 року це не сильно вплине. Крім того, в найближчі місяці рейтинг політичної сили Кличка буде рости. Він буде пастися якраз на полях Партії регіонів. Оскільки "регіонали" на Півдні і Сході України відпадають цілими пластами, люди дивляться по сторонах, не бачать альтернативи. Під знамена об'єднання "Фронту Змін" і "Батьківщини" вони не підуть, а от Кличко якраз символ певної деламінованості і здається нормальним вибором для них. Тому побачимо зростання рейтингу. Відмова вдарить по його позиціях в Києві, але це буде перекрито зростанням за рахунок Центру, Півдня і Сходу України.

Зараз ви читаєте новину «"Кличко буде пастися на полях Партії регіонів", - політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути