Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2016 18:26

Рада прийняла два безвізові закони

Рада прийняла два безвізові закони

Верховна Рада України прийняла два безвізових законопроекти: про зміну процедури призначення посадових осіб у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Також про удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації.

За перший законопроект у другому читанні та вцілому проголосували 302 народні депутати.

Цим законом внесено зміни до низки статей закону "Про прокуратуру". Згідно них генпрокурор призначатиме та звільнятиме з посади заступника генпрокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першого заступника та заступника. А керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - призначатиме та звільнятиме з посади керівника підрозділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та заступника керівника підрозділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Згідно із законом, керівник САП отримує право самостійно приймати на роботу і звільняти з роботи працівників САП, які не є прокурорами.

Ухваленим законом також встановлено вимоги до членів конкурсної комісії. Зокрема, ними повинні бути особи, які мають досвід діяльності у сфері запобігання та протидії корупції. Головою конкурсної комісії повинен бути загальновизнаний і авторитетний експерт з досвідом. Або відомий своїми діями на підтримку боротьби з корупцією.

Крім того, конкурсна комісія рекомендуватиме по одній кандидатурі на посади першого заступника і заступника керівника САП керівнику САП, який вноситиме їх на призначення на розгляд генпрокурора. Зараз конкурсна комісія пропонує по 3 кандидатури на кожну із зазначених адміністративних посад керівника САП, а той - генеральному прокурору.

За другий законопроект проголосували 252 депутати з мінімально необхідних 226. Не голосував "Опозиційний блок" та партія "Відродження".

"Активи конфіскуватимуть за корупцію, відмивання коштів, тероризм, торгівлю людьми, незаконний обіг наркотиків, експлуатацію дітей, кіберзлочини. Арешт майна накладається лише за ухвалою слідчого судді і суду", – сказав голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін, повідомляє "Радіо Свобода".

Нагадаємо, ухвалити ці закони раніше закликав президент Петро Порошенко.

"Залишився один-єдиний день, навіть лише вечір, для ухвалення останніх кількох законів, які відчиняють двері громадянам України для безвізових поїздок до країн Євросоюзу", - наголосив у своєму зверненні президент.

Зараз ви читаєте новину «Рада прийняла два безвізові закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути