Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2024 17:55

Рада підтримала звільнення від кримінальної відповідальності за перше самовільне залишення військової частини

Рада підтримала звільнення від кримінальної відповідальності за перше самовільне залишення військової частини
Парламент проголосував у першому читанні законопроєкт про зміни до Кримінального кодексу. Фото: Верховна Рада

Верховна Рада проголосувала за основу законопроєкт №11322, згідно з яким військових можуть звільнити від кримінальної відповідальності за самовільне залишення військової частини (СЗЧ) і дезертирство, якщо це трапилося вперше.

Про це повідомили hromadske.

Проєкт закону пропонує внести зміни до Кримінального кодексу в тій частині, що стосується покарань за самовільне залишення частини і дезертирство.

Так, під час воєнного стану військових, які вперше вчинять такі порушення, можуть звільнити від відповідальності (а вона, залежно від статті, може досягати 10-12 років в'язниці), якщо вони добровільно захочуть повернутися на місце служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого можуть оголосити у розшук після 16 липня: у Міноборони пояснили

Якщо суд ухвалить звільнити військового від відповідальності, то з дня повернення на службу йому поновлять грошові виплати і забезпечення, які були призупинені після того, як командир подав заяву про його СЗЧ. Водночас за час відсутності на службі грошей йому не виплачуватимуть, згідно законопроєкту.

Також за законопроєктом, якщо до закриття справи військового взяли під варту, він зможе вийти з-під неї і повернутися на службу.

Теперішнє законодавство не дозволяє підозрюваним у СЗЧ або дезертирстві обміняти тримання під вартою на продовження служби, навіть якщо вони висловлюють таке бажання.

У червні у Верховній Раді зареєстрували проєкт змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів та інших законодавчих актів. Законопроєкт ініціювали народні депутати від фракцій "Слуга народу", "Батьківщина", "Голос" і групи "Довіра".

Зараз ви читаєте новину «Рада підтримала звільнення від кримінальної відповідальності за перше самовільне залишення військової частини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути