пʼятниця, 19 липня 2019 10:54

Рада офіційно завершила роботу: що відбуватиметься після виборів

Рада офіційно завершила роботу: що відбуватиметься після виборів
Кабінет міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом під час перехідного періоду працюватиме так само, як і під час роботи Ради ФОТО: УНІАН

Відсьогодні, 19 липня, Верховна Рада 8-го скликання офіційно завершила роботу. Нові депутати мають зібратися на перше засідання не пізніше 9 вересня.

Що робитиме чинний уряд у перехідний період, коли чекати на новий і що Рада має зробити до 15 вересня, Gazeta.ua розбиралася разом із Володимиром Фесенком, головою правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента".

"На поточну роботу уряду парламент ніяк не впливає"
Кабінет міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом під час перехідного періоду працюватиме так само, як і під час роботи Ради. Формально уряд в Україні підзвітний Раді, утім, він дуже самостійний, пояснює експерт.

"Підконтрольність формальна через парламентські комітети, через виступи прем'єра, міністрів на засіданні Верховної Ради. Утім, уряд дуже автономний у своїй роботі. Я вам скажу більше, у європейських парламентських республіках головний інститут — це уряд, а не парламент".

Робота Ради критично важлива для уряду лише в тому випадку, коли треба ухвалювати урядові законопроекти. Тимчасова зупинка роботи парламенту або канікули депутатів жодним чином на ситуацію в країни не позначаться.

"Чим раніше — тим краще"

Зібрати Раду вже 24 серпня, як припустив керівник передвиборчого штабу "Слуги народу" Олександр Корнієнко, можливо. Ба більше, Фесенко називає таке рішення "правильним" з огляду на необхідність ухвалення держбюджету на 2020 рік.

"Я нагадаю, що в першому читанні його мають розглянути до 15 вересня. Треба створити новий уряд і уряд вже має розпочати роботу над бюджетом. Ще є низка законопроектів, які варто ухвалити Раді якомога швидше. Ідеться про незаконне збагачення, поправки до закону про Антикорупційний суд, зміни до антикорупційного законодавства.
Є над чим працювати, тому ідея (скликати Раду в серпні. — Gazeta.ua.) правильна. Чим раніше — тим краще", — вказує Фесенко.

Чому Рада не може зібратися наступного дня після виборів?

Навіть якщо депутати матимуть велике бажання працювати або таке бажання матимуть їхні виборці, вони не зможуть це зробити наступного дня після виборів.
Спершу треба дочекатися офіційних результатів. Центрвиборчком їх має встановити до 5 серпня включно. А офіційно оприлюднити в "Урядовому кур'єрі" та "Голосі країни" до 10 серпня.

Після цього, зазначає експерт, депутати мають прибути до Центрвиборчкому, зареєструватися, отримати тимчасове посвідчення, написати заяву (наприклад про те, що вони більше не займатимуться бізнесом).

Також має зібратися робоча президія Верховної Ради, представники фракцій і визначити дату першого засідання Ради та її порядок денний.

Що роблять депутати між виборами і початком роботи?

Депутати, які пройшли до Ради, починають коаліційні переговори. Тобто узгоджують між собою коаліційну угоду, домовляються, хто буде прем'єром, хто головою Ради, хто заступниками.
"У цей період теж будуть працювати уповноважені особи. Вони готуватимуть рішення, які Рада ухвалюватиме в перший день роботи", — додає експерт.

Коли буде новий уряд?

Новий уряд, на думку Фесенка, оберуть у перший або ж другий день роботи Верховної Ради. Прем'єр-міністра — приблизно за тиждень.
"Я думаю, що все буде вирішуватися швидко. Усі питання вирішуватимуться у серпні", — підсумовує Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Рада офіційно завершила роботу: що відбуватиметься після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути