Ексклюзиви
середа, 04 грудня 2019 11:45

Рада надала добровольцям статус УБД

Рада надала добровольцям статус УБД
Ініціаторами законопроекту № 2045-1 стали депутати зі "Слуги народу", "Голосу" та "Батьківщини". ФОТО: Facebook-сторінка "Слуги народу"

Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон, яким запроваджується механізм отримання статусу учасника бойових дій добровольцям.

Рішення підтримали 329 депутатів.

Документ включає до переліку учасників бойових дій (вказаному в законі "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту") осіб, які у складі добровольчих батальйонів брали участь у захисті цілісності України впродовж щонайменше 30 днів.

Зокрема за сукупністю днів брали участь в АТО на час її проведення у взаємодії зі Збройними силами, Міністерством внутрішніх справ, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ чи іншими органами.

До другого читання до законопроекту внесли норму щодо отримання статусу УБД добровольцями, які брали участь не лише під час дії АТО, а й операції Об'єднаних сил, вказує "РБК-Україна". Вони викликала критику "Європейської солідарності"; може стати "лазєйкою для бойовиків", заявила депутатка від цієї політсили Ірина Геращенко. Після перерви норму прибрали, питання вирішили врегулювати окремим законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створять Єдиний держреєстр ветеранів

Статус УБД, за законопроектом, не будуть поширювати на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, а також осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО (зокрема йдеться про волонтерську діяльність).

Ініціаторами законопроекту № 2045-1 стали депутати зі "Слуги народу", "Голосу" та "Батьківщини". Це альтернативний документ до внесеного "Європейською солідарністю" №2045.

У першому читанні законопроект ухвалили 29 жовтня. Тоді його підтримав 321 нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Рада надала добровольцям статус УБД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути