четвер, 26 березня 2020 16:07

Рада Європи незадоволена запобіганням корупції в Україні

Рада Європи незадоволена запобіганням корупції в Україні
У GRECO підкреслили, що так само незалежність і неупередженість антикорупційних інституцій повинні забезпечувати не тільки законом, а й на практиці. Фото: Укрінформ

У реформах щодо запобігання корупції серед депутатів, суддів та прокурорів Україна істотно відстає.

Про це повідомили у висновках антикорупційного органу РЄ GRECO щодо прогресу України у прийнятті рекомендацій, наданих організацією 2017 року, пише "Європейська правда".

Зокрема, з 31 рекомендації Україна на задовільному рівні втілила 5, частково - 15, а 11 не виконала взагалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про реформи можна забути. Зеленський не буде боротися з олігархами

GRECO зазначає, що деякі закони, спрямовані на виконання рекомендацій, ухвалив попередній парламент. Більшість відклали після обрання нового парламенту в липні 2019 року та формування нового уряду в серпні.

Позитивом в організації вважають ухвалення кількох законів, запропонованих президентом Зеленським, які мають важливе значення для боротьби з корупцією. Зокрема, GRECO вітає новий закон про перезавантаження Національного агентства із запобігання корупції.

Також позитивними у GRECO називають повторну криміналізацію незаконного збагачення, скасування вимоги для громадських активістів розкривати фінансову інформацію, зміцнення правової основи для захисту інформаторів і створення Антикорупційного суду.

"Однак зусилля з боротьби з корупцією - це не тільки прийняття законів або створення інституцій. Вони в основному стосуються ефективної реалізації схвалених реформ. Вкрай важливо, щоб недавно прийняті законодавчі та інші заходи були належним чином втілені. З огляду на нещодавнє впровадження відповідного законодавства попереду - значна робота", - заявили в Раді Європи.

У GRECO підкреслили, що також незалежність і неупередженість антикорупційних інституцій повинні забезпечувати не тільки законом, а й на практиці. Організація просить Україну надати додаткову інформацію про реалізацію невиконаних рекомендацій до 30 червня 2021 року.

Верховна Рада внесла зміни до деяких законів у зв'язку з прийняттям закону "Про запобігання корупції". За відповідний законопроєкт №2500 у 2-му читанні і в цілому проголосували 280 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Рада Європи незадоволена запобіганням корупції в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути