пʼятниця, 18 січня 2008 13:31

"Вступ України до НАТО не вплине на російсько-українські відносини"

Українські експерти вважають, що можливе приєднання України до плану дії щодо членства в НАТО (ПДЧ) серйозно не відіб"ється на її відносинах з Російською Федерацією.

На прес-конференції в п"ятницю в Києві директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко відзначив, що такий крок з боку України може прискорити процес впорядкування відносин з іншими державами, як членами НАТО, так і не членами альянсу.

На його думку, поки існує невизначеність стратегічного курсу держави, деякі інші країни намагаються використовувати це в своїх інтересах.

Сушко вважає, що заява посла РФ в Україні Віктора Черномирдіна про перегляд відносин з Україною в разі її приєднання до НАТО слід сприймати не як якусь погрозу, а як можливість упорядкувати двосторонні відносини з цією країною.

Директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця вважає, що офіційна позиція Росії в цьому відношенні не полягає в тому, що Росія офіційно висловлюється проти вступу України до НАТО. Він звернув увагу на те, що в коментарях з російського боку звучала готовність поважати суверенний вибір України та її народу.

Перепелиця не вважає, що в разі вступу України до НАТО Росія може піти на якісь "загрозливі" дії відносно України.

Експерт також відзначив, що базування на території України до 2017 року Чорноморського флоту не буде перешкодою для вступу України в НАТО, оскільки "альянс поважає суверенні права кожного члена й існуючі двосторонні угоди України з іншими державами виконуватимуться, в тому числі щодо Чорноморського флоту".

У свою чергу заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що ніхто в керівництві й політичній еліті Росії позитивно не сприйматиме можливість вступу України в НАТО. Водночас він відзначив, що коли до альянсу вступали Польща, Чехія, Угорщина, країни Балтії, з боку Росії також звучали негативні оцінки цього кроку, але пізніше ситуація змінювалася.

За матеріалами: Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Вступ України до НАТО не вплине на російсько-українські відносини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути