вівторок, 14 грудня 2010 13:19

"Скорочення міністерств не є адміністративною реформою" - Гарань

"Скорочення міністерств не є адміністративною реформою" - Гарань

Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань вважає, що скорочення міністерств не є адміністративною реформою. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"На даний момент Микола Азаров влаштовує Віктора Януковича. Йому важливо, щоб прем'єр не був конкурентом, перебував рівновіддалено від груп впливу, був особисто відданим тощо. Але скорочення кількості міністрів — це поки що пристрілка, а не справжня адміністративна реформа. Ми бачимо тільки укрупнення міністерств і чуємо про можливе скорочення чиновників", - зауважує політолог..

Влада говорить, що було біля 100 органів, а буде майже удвічі менше.

"Насправді скорочуються органи, підпорядковані уряду. Вони фактично були відділами міністерств. У той же час зростає кількість центральних органів виконавчої влади, керівників яких безпосередньо призначає президент. Тобто Янукович посилює свій контроль над різними структурами. Це суперконцентрація влади. Хіба у цьому смисл реформи?", - продовжив він.

На думку Гараня, без дієвої боротьби з корупцією жодні реформи приречені на провал.

"Якщо ми не побачимо боротьби з корупцією, то це буде профанацією реформи. На посаді Мінпаливенерго лишився Юрій Бойко ще з більшими повноваженнями. Що змінилося? І потім: за яким критерієм скорочувати чиновників? Кажуть: залишимо професіоналів. То це будуть люди з інноваційним мисленням чи зі старої адміністративно-командної системи? Швидше за все, відбиратимуть за критерієм особистої відданості і земляцтва".

Поки що в країні йде боротьба груп впливу на президента, вважає політолог.

"Ми бачимо посилення групи "РосУкрЕнерго". У Сергія Тігіпка відібрали економічний блок і передали йому соціальну політику. Очевидно, він виконуватиме роль громовідводу, концентруватиме на собі весь негатив. Надалі внутрішньоелітна боротьба посилиться. Насправді чуємо більше розмов про реформи замість проведення справжніх реформ", - резюмував Олексій Гарань.

Президент України оголосив про проведення адміністративної реформи. Кількість міністерств скоротилося з 20 до 16, а міністрів тепер 17 замість 26.

Зі 112 органів центральної виконавчої влади залишиться 63. Окрім цього, створено 28 служб, 12 агентств і 7 інспекцій.

Зараз ви читаєте новину «"Скорочення міністерств не є адміністративною реформою" - Гарань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути