Ексклюзиви
середа, 17 лютого 2010 12:13

"Регіони" заберуть у Бандери Героя "юридично бездоганно"

"Регіони" заберуть у Бандери Героя "юридично бездоганно"

У Партії регіонів мають намір добитися ухвалення закону про заборону реабілітації і героїзації фашистських колабораціоністів 1933 - 1945 гг, що автоматично анулює присвоєння Роману Шухевичу і Степану Бандері звань Героя України.

На думку депутата Вадима Колесніченка (фракція Партії регіонів), рішення про присвоєння звання Героя України Шухевичу і Бандері повинно бути скасоване, але зробити це треба "юридично бездоганно".

"За юридичними причинами новому президентові України, - Віктору Януковичу, буде дуже складно відмінити приcвоєння звання "Герой України" Шухевичу і Бандері. Адже в статуті нагороди "Герой України" не прописана можливість скасування указу про нагородження", - цитує слова депутата його прес-служба.

Він пояснив, що юридично відмінити укази президента не тільки дуже складно, але, в даному випадку, це може спричинити плачевні наслідки більш ніж для 300 осіб, нагороджених цим званням.

А якщо, за словами депутата, Янукович внесе доповнення в статут нагороди з приводу порядку її скасування, то їх не можна застосовувати до тих нагород, які вже відбулися, оскільки закон зворотної сили не має.

Єдиним виходом в ситуації, що склалася, за словами "регіонала", є ухвалення законопроекту "Про заборону реабілітації і героїнізації фашистських колабораціоністів 1933 - 1945 гг.", який ним вже внесений до парламенту.

"Ухвалення закону не тільки автоматично дозволить анулювати указ президента Ющенка про героїзацію Шухевича і Бендери (як невідповідних Закону України), але і створить в суспільстві необхідну основу для боротьби з прихильниками радикального націоналізму і фашизму, які упровадилися у всі гілки влади", - вважає Колесніченко.

Нагадаємо, що під час своєї прощальної прес-конференції Ющенко сказав, що без Бандери не було б Януковича-президента. Краще на що б він міг розраховувати, так це на посаду намісника імперії в Малоросії.

Ющенко присвоїв лідерові ОУН-УПА Степану Бандері звання Героя України в день Соборності, 22 січня. Це викликало неоднозначну реакцію в світовій спільноті. Лідери російської і польської держав засудили цей указ. До них також приєдналися деякі єврейські організації.

Інтерфакс, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «"Регіони" заберуть у Бандери Героя "юридично бездоганно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути