неділя, 28 березня 2010 13:27

"Регіони" не допустять дострокових виборів

"Регіони" не допустять дострокових виборів

Директор "GMT group" політолог Анатолій Луценко припускає, що Партії регіонів невигідні дострокові парламентські вибори.

Чи можлива така ситуація: Конституційний Суд визнає коаліцію нелегітимною, але дострокових виборів з якоїсь причини не призначено? Як можливі наслідки такого розвитку подій рішення: "коаліцію геть!" чи "хай живе нова коаліція!"?

"Так, але це супер-некомфортно для Партії регіонів, а головне – для урядової команди. Бо сумніви в легітимності – це не добре для суспільної опінії, та й ще зручний майданчик для критики з боку БЮТ та інших опозиціонерів",- говорить Луценко.

"Хоча юридична команда "регіоналів" уже схоже сформувала відповідь на це запитання. Її озвучив міністр юстиції Лавринович: рішення КСУ щодо змін Закону "Про регламент ВРУ", на основі яких була сформована нинішня коаліція, наберуть чинності тільки у при формуванні наступної парламентської коаліції", додає експерт.

"Інше питання, чим критимуть юристи від БЮТу. Поки що м"яч на їхньому боці поля. Можливо, їхня тактика і буде зводитися до виходу на дострокові вибору. На це впливає багато факторів, і кон"юнктурних зокрема".

Якщо перевибори все ж таки відбудуться, чи можливе одночасне проведення дострокових виборів до ВРУ і місцевих виборів? Кому це може бути вигідно?

"Малоймовірно, але не виключено. Багато буде залежати від правових стратегій, які оберуть для себе влада і опозиція. Інший, не менш важливий, фактор – це суспільна підтримка самої ідеї перевиборів станом на той момент, коли буде відбуватися юридична дуель. Так само впливатимуть й рейтинги електоральних симпатій: хто з серйозних гравців піде на вибори, якщо матиме низхідну динаміку?",- зазначив Луценко.

А що зараз відбувається в стані опозиції?

"Спочатку потрібно зрозуміти хто, власне, є опозиція? Бо в більшості країн її діяльність регламентується не тільки – і не стільки – нормами права, скільки традицією. У нас традиції не приживаються, бо низький рівень політкультури. Відповідно йде певне протистояння у боротьбі, як завжди, за "шапку Мономаха". На цей раз опозиційного. У парламентському середовищі є три опозиційні центри: Перший – БЮТ, яка сформувала Опозиційний кабмін, виходячи з регламентних норм; другий – Арсеній Яценюк, який публічно оголосив про формування "тіньового" кабміну під себе; третій – НУНС, яка так само оголосила про свою опозиційність і претензії на частину посад, які згідно Регламенту ВРУ належать до квоти опозиції", підсумував політолог.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" не допустять дострокових виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути