четвер, 11 березня 2010 15:51

"Привілейовані пенсії отримують 18 категорій" – Пинзеник

"Привілейовані пенсії отримують 18 категорій" – Пинзеник

Колишній міністр фінансів у кабінеті Юлій Тимошенко Віктор Пинзеник розповів журналу "Країна" про конкретні кроки, які треба вчинити для подолання стагнації української економіки. Особливої уваги приділив пенсійному забезпеченню.

"Перш за все треба скасувати привілейовані пенсії. Бо проблема цих пенсій не лише у правилах призначення, а й у правилах перерахунку", - каже фінансист.

Пинзеник розповів, чим відрізняється звичайна пенсія від привілейованої.

"Базою пенсій для звичайних пенсіонерів є заробіток за період їхньої роботи, а спеціальних пенсіонерів - заробіток нинішніх працівників. Скажімо, у депутата колись була зарплата 500 гривень. Відповідно, пенсія - 90 відсотків - мала б становити 450 гривень. Якщо нинішній народний обранець заробляє 15 тисяч, то "привілейованому" пенсіонеру перераховують пенсію по нинішній депутатській зарплаті - 15 тисяч", - розповідає про тонкощі нарахування екс-міністр.

"Рядовим пенсіонерам так не рахують. Таких категорій, котрі отримують привілейовані пенсії, 18 - держслужбовці, депутати, податківці, митники, прокурори, судді, міліціонери, працівники СБУ, Нацбанку, шахтарі... Існуючі спеціальні пенсії блокують підвищення зарплат у відповідних сферах, а через зарплати – ті ж пенсії",- продовжує Пинзеник.

Він впевнений, що також треба змінити підхід до встановлення пенсійного віку.

"Ще одна річ – встановлення віку виходу на пенсію. Адже в нас є категорії працівників, для яких замість встановленого віку виходу на пенсію, існує поняття "вислуга років". А для деяких категорій годинник іде удвічі швидше, ніж для інших. "Рік за два" - і молоді люди виходять на пенсію. Це дискредитує саму ідею пенсій. Бо пенсія - спосіб забезпечити непрацездатну людину, коли вона не може працювати".

В інтерв"ю "Країні" від 12 березня 2010 року колишній віце-прем"єр і міністр фінансів Віктор Пинзеник також розповів, як треба лікувати українську економіку і суспільство.

Повну версію розмови з Пинзеником можна прочитати у свіжому, 11-му номері журналу, який з"явиться у продажу в п"ятницю, 12 березня. Ціна примірника – 7 гривень.

Найцікавіші матеріали попереднього номеру журналу "Країна" за 5 березня можна прочитати тут.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Привілейовані пенсії отримують 18 категорій" – Пинзеник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути