четвер, 12 червня 2008 08:39

"Восени все це закінчитися новими перевиборами парламенту"

Експерти прогнозують проведення позачергових виборів Верховної Ради восени.

Про це вони сказали під час круглого столу "Перспективи переформатування парламентської коаліції, можливість дострокових парламентських виборів" у прес-центрі Українських Новин.

На думку експертів, значне затишшя політичних подій буде спостерігатися протягом липня-серпня, коли парламентарії підуть на літні канікули й від питання існування коаліції в Раді не буде залежати прийняття важливих для Кабінету Міністрів рішень.

Президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов вважає, що тільки на початку третьої сесії буде вирішуватися питання про можливе переформатування коаліції або про нові вибори Ради.

Доти, за його прогнозами, депутати будуть голосувати за законопроекти в некоаліційному форматі.

"Восени все це закінчитися новими перевиборами парламенту", - сказав він.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що літній період не буде тихим у політичному плані, і основне протистояння перейде в рамки відносин між Секретаріатом Президента й Кабінетом Міністрів.

До позачергових виборів Ради не готова жодна з політичних сил

"Усе буде робитися для того, щоб змусити Тимошенко трахнути дверима й піти у відставку", - зазначив він.

Експерт прогнозує, що на позачергових виборах, як і на виборах мера Києва й Київської міської ради в травні, може бути невисока явка, пов"язана з тим, що українцям заздалегідь оголосять про формат майбутньої коаліції.

Заступник директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський у свою чергу зазначив, що в період до осені значну роль у політичних баталіях може відіграти Конституційний Суд.

Вигідною в цьому плані, на його думку, є позиція Президента, за квотою якого на початку червня до обов"язків приступилися 3 судді КС.

Павловський вважає, що до позачергових виборів Ради не готова жодна з політичних сил, і жодна з них до них не прагне.

Експерт думає, що причиною частого проведення позачергових виборів в Україні, як на місцевому, так і загальнодержавному рівні, є недосконала виборча система, що передбачає вибори за партійними списками.

"Поки не буде вирішено проблему списків, з перевиборами будемо зіштовхуватися постійно", - сказав він.

Оцінюючи перспективи розвитку країни в найближчі 2 роки директор Центру прикладної політики "Стратагема" Юрій Романенко спрогнозував, що до оприлюднення результатів виборів Президента політична й економічна ситуація не покращаться.

На його думку, саме через перспективи зміни глави держави в парламенті 6-го скликання не буде сформовано "широкої коаліції".

Зараз ви читаєте новину «"Восени все це закінчитися новими перевиборами парламенту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути