середа, 02 квітня 2008 16:08

"Німеччина не приймає Україну до НАТО через посткомуністичну еліту і низьку підтримку народу"

"Німеччина не приймає Україну до НАТО через посткомуністичну еліту і низьку підтримку народу"

Аналітик німецького Фонду "Бертелсманна" Корнеліус Охманн дав ексклюзивне інтерв"ю польському виданню Gazeta Wyborcza. Головні запитання до експерта стосувалися перспектив приєднання України та Грузії до НАТО.

Німеччина протестує проти відчинення дверей НАТО для України і Грузії. Чи це може бути ознакою, що вона остерігається Росії?

- Потрібно бути дуже негативно настроєним по відношенню до Берліна, щоб у такий спосіб інтерпретувати факти. Німеччина наполягає на тому, що ні Київ, ні Тбілісі не готові до входу до Союзу. І вказувати на вплив Росії тут недоречно. Якби більше ніж 30% українського суспільства підтримувало вхід до НАТО, якби в Грузії кілька місяців тому не розганяли демонстрантів, якби в обох країнах були сучасні, а не посткомуністичні еліти, можливо сьогодні ми розмовляли б інакше. Факти говорять самі за себе.

Це зовсім не означає, що Німеччина блокуватиме українцям і грузинам дорогу до Союзу в майбутньому. Ми лише вважаємо, що зараз говорити про це дещо рано.

Зрештою, уявіть собі, що би сталося, якби ми запросили Україну. В країні потрібно було б організувати референдум з питання вступу в НАТО і президент Віктор Ющенко його б цілковито програв. Україна поринула б у наступну кризу, а двері до НАТО, скоріше за все, наглухо би закрилися.

Окрім того, навряд чи НАТО готове взяти на свою голову ще один тягар. Місія в Афганістані висить на волосині, до НАТО повинні увійти Хорватія, Македонія і Албанія. І до того ще додати велетенську Україну? Це дуже зашкодить НАТО.

Тому найкращий вихід у даній ситуації - почекати. Польща також не була готова до членства в 1995.

Всупереч тому, президент Буш вкотре, під час візиту до Києва, підтримав членство України в НАТО. Можливо, така декларативність переконає німців і французів, щоб вони зняли заборону.

- Я оцінюю візит Буша так, як візит Клінтона до Бухареста наприкінці 90-х років, коли Румунія не увійшла до НАТО. Американський президент приїхав, щоб заохотити українців не припиняти модернізовувати країну. Але я беру під сумнів те, що в вищих колах НАТО ставилося питання руба. Верхівка НАТО це не верхівка ЄС. Зустрічі відбуваються раз на кілька років і, зазвичай, все вже обговорене заздалегідь. Це верхівка згоди. Буш не ризикуватиме гострими заявами про Україну і Грузію, бо хоче уникнути поділів всередині НАТО. Зрештою, Україну і Грузію крім США підтримують насправді лише Польща і прибалтійські країни. А це дуже мало.

Але таким чином ви робите подачку Володимиру Путіну, який також не погоджується на вхід України і Грузії до НАТО.

- Це непорозуміння. Пропагандистські ефекти навіть в Росії є короткочасними. Путін незабаром відійде, а його наступник Медведєв подивиться на Європу більш прагматичним оком. Він буде змушений це зробити, бо Росія має довготривалу зацікавленість і мусить дивитися наперед. Росіяни зараз сп"яніли від того, що ціни на газ та нафту піднялися так високо. Не треба проте забувати, що ця сировина може експлуатуватися завдяки європейській технології, а Європа це їхній головний ринок збуту.

Ніщо на такий оптимістичний варіант не указує. Путін прямо говорить навіть НАТО: ми допоможемо вам в Афганістані, якщо ви не прийматимете Україну і Грузію.

- Я не довіряв би таким обіцянкам Москви. Росіяни з радістю придивляються, як НАТО щораз більш грузне в Афганістані. Генерал Борис Громов, останній командувач радянських військ під час інтервенції в Афганістані, говорив, що чекає на трансляції ЦНН з відступу військ НАТО.

Але, з іншого боку, якби не місія НАТО у Афганістані, росіяни уже мали би талібів в себе. Тому я переконаний, що з часом росіяни змінять своє ставлення до НАТО. Бо насправді це для них не загроза, а союзник.

Велику Британію до 80-х років XX століття спіткав "постімперіальний синдром" - Росія переживає зараз подібні болячки, і потрібен час, аби їх залікувати.

Але крім всього іншого, відкидаючи проєвропейську інтеграціюУкраїни, ви віддаєте її в руки Москви.

- Це теж велике непорозуміння. Чи з рішенням НАТО в Бухаресті зміняться кордони? Чи зміниться уряд в Києві? Ні. Європейську інтеграцію України не вдасться зупинити, що не відсуває питання її членства в НАТО. Там надто багато сталося. Українські еліти однаковою мірою зі Львова, як і з Донбасу зрозуміли, що їхнє місце в Європі. З цього шляху Україна вже не поверне назад.

Як ви оцінюєте польський лобізм України і Грузії?

- Попередній уряд діяв під девізом "все або нічого" і домагався невідкладних рішень від НАТО і ЄС. Нещодавно Лех Качинський в інтерв"ю для "Financial Тіmеs" сказав, що НАТО зобов"язане прийняти Київ. Такою риторикою нікого на Заході не переконати. Я думаю, що у справі Сходу потрібно більше прагматизму. Україні було б краще, якби Польща допомогла їй під"єднатися до допоміжних програм Євросоюзу, ніж рвала сорочку. Цей прагматизм я бачу в діях Дональда Туска.

За матеріалами Gazeta Wyborcza

Переклад "Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «"Німеччина не приймає Україну до НАТО через посткомуністичну еліту і низьку підтримку народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути