понеділок, 12 листопада 2007 10:29

"Газпром" не проти продавати Україні газ по $160, але за однієї умови

Замголови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що концерн вважає прийнятною ціну газу 160 доларів за тисячу кубометрів для постачань в Україну в 2008 році. "Ця ціна влаштовує Україну. Ми вважаємо, що це прийнятна ціна наступного року і що ми можемо продовжувати роботу в цьому напрямку", - сказав Медведєв. Із Києвом готується пакетна угода, яка включатиме ціни на 2008 рік, а також формулу ціни, з якої виходитимуть партнери при розрахунку ціни на газ в подальшому.

Практично відразу після цієї заяви прес-секретар голови "Газпрому" Сергій Купріянов уточнив, що поки домовленостей про ціну немає. "Не факт, що це буде 160 доларів", - сказав він Інтерфаксу.

Як пояснює "Час новин", міністр палива і енергетики України Юрій Бойко в Москві зустрічався з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером і отримав набір пропозицій і тиждень на роздуми. За цей час він повинен отримати мандат на підписання пакету від керівництва країни або відмовитися від нього.

Суть газпромовського пакету проста: концерн готовий гарантувати наступного року ціну на газ, на яку раніше відкрито погоджувалися президент України Віктор Ющенко і прем"єр Віктор Янукович, - 160 доларів за тисячу кубометрів. У свою чергу Київ повинен підписати п"ятирічний контракт, згідно якому вже в 2011 році Україна купуватиме газ за рівноприбутковою (для "Газпрому") з експортом до Європи ціні - тобто за ціною на кордоні Німеччини за вирахуванням транспортних витрат.

Зараз поставки йдуть через швейцарського трейдера RosUkrEnergo, який купує газ у "Газпрому" в Середній Азії та реалізує на російсько-українському кордоні. Його участь обґрунтовується необхідністю тримати ціни для України нижче європейських.

Коли з"явиться формула переходу на ринкові умови, навіть такий сумнівний аргумент для існування RUE перестане існувати. Більше того, ще гостріше встане питання про те, чому "Газпром" ділиться прибутком від постачань газу на Україну з приватним підприємцем Дмитром Фірташем (який контролює 50% RUE). За підсумками минулого року прибуток складав близько 780 млн доларів і цього року повинен бути ніяк не менше, повідомляє Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" не проти продавати Україні газ по $160, але за однієї умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути