понеділок, 15 жовтня 2007 11:08

"Енергетичні проблеми України почнуться за три роки"

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) Віталій Мартинюк вважає, що енергетичні проблеми України можуть початися за 3 роки у зв"язку з введенням у дію нових газопроводів до Європи в обхід України.

"Справжні енергетичні проблеми України можуть початися через 3 роки... у 2010-2011 роках...Ці роки визначені як терміни введення у дію нових газопроводів до Європи. І всі вони проходять в обхід території України, так само як і Білорусі, яка у цьому плані, - наша сестра по нещастю", - цитує Мартинюка прес-служба УНЦПД у понеділок.

На думку експерта, основними перспективними шляхами транспортування природного газу в обхід Україні є проекти Набукко (Nabucco), "Блакитний потік" (Blue Stream), "Південний потік" (South Stream) і "Північний потік" (Nord Stream).

Мартинюк відзначив, що газопровід Набукко, будівництво якого намічене на 2008 рік і введення в дію - на 2011 рік, має з"єднати Туреччину з Австрією через Болгарію, Румунію і Угорщину.

Щорічна потужність газопроводу складатимуть до 13 млрд м3. По ньому планується перекачувати каспійський і, в перспективі, близькосхідний і туркменський природний газ у країни Європи. Він включений у транс"європейську енергетичну систему ЄС. Максимальної потужності у 30 млрд м3 газопровід має досягти в 2020 році.

Російський "Газпром" запропонував варіант постачань російського газу через газопровід "Блакитний потік" по дну Чорного моря до Туреччини для подальшого транспортування через Болгарію, Сербію і Хорватію до західної Угорщини.

Експлуатація цього газопроводу повинна початися з 2010 року з можливістю перекачувати щорічно до 16 млрд м3 газу. Він став альтернативою транспортування російського газу через Україну, Молдову, Румунію і Болгарію.

Крім того, у червні 2007 року російський "Газпром" і італійська компанія Eni Paolo Scaroni підписали спільний меморандум про будівництво нового газопроводу по дну Чорного моря "Південний потік". Він пройде від російського чорноморського узбережжя до болгарської Варни, а далі - через Грецію і Адріатичне море до Італії. Запланована потужність газопроводу - 30 млрд м3 газу на рік.

Газопровід "Північний потік", який за  угодою з 2010 року має перекачувати до Німеччини по дну Балтійського моря 9 млрд м3 російського природного газу щороку. Він також є альтернативним для Росії шляхом транспортування газу до західної Європи в обхід Україні. У перспективі пропускна спроможність "Північного потоку" має зрости до 55 млрд м3 газу.

Як наголосив  Мартинюк, якщо підсумувати обсяги перспективного транспортування російського газу в обхід Україні (до 180 млрд м3, з урахуванням газопроводу Ямал-Європа через Білорусь) і порівняти їх з можливостями газотранспортної системи України (179 млрд м3 газу щороку на виході), то виходить несприятлива ситуація, при якій Росія зможе після 2011 року повністю ігнорувати українські газотранспортні можливості і повністю диктувати свої умови.

"Такий розвиток подій може призвести до варіанту, який неодноразово звучав, - придбанням російським "Газпромом" української газотранспортної системи одночасно з виведенням цін на природний газ до європейського рівня - 230 доларів за тисячу кубічних метрів", - резюмував експерт, пише Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Енергетичні проблеми України почнуться за три роки" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути