середа, 28 листопада 2007 12:34

"Чим дорожчим буде газ для України, тим для Росії краще"

За нинішніх цін на туркменський газ Україна платитиме по $160 за тисячу кубометрів постачуваного "Газпромом" газу в першому півріччі і до $180 за тисячу кубометрів у другому півріччі наступного року.

Таку думку висловив директор газотрейдингової компанії "Об"єднана газова група" Данило Шевелєв, пише газета "Комерсант-Україна".

Як пояснило виданню джерело в "Газпромі", формула ціни буде визначена, виходячи із середньої ціни за півроку на ринках ЄС, Росії й СНД. Уточнити її конкретні значення він зміг.

Середня ціна в Росії на 2009 рік складе $80-90, у ЄС – $360-380 за тис. кубометрів.

З урахуванням того, що весь туркменський газ перепродається "Газпромом" Україні, головним у даній ситуації для Росії стала не економіка туркменських контрактів, а необхідність зберегти контроль над газовими потоками країни, говориться в статті.

"Сьогодні найбільші шанси зайняти місце прем"єр-міністра в Юлії Тимошенко. Тому "Газпрому" все одно, скільки буде платити Україна за газ. Можна навіть сказати більше – чим дорожчим буде газ для України, тим з геополітичної точки зору для Росії краще", - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Водночас, як пише російська газета "Ведомости", аналітик "Атона" Артем Кончин вважає, що переговори між "Газпромом" і "Нафтогазом України" почнуться, швидше за все, навесні наступного року, перед черговим зростанням ціни туркменського газу.

Він упевнений, що з липня 2008 року Україна буде здатна платити $180 за тис. куб. м, а з 2009 року ціна може бути підвищена до $200 за тис. куб. м.

Як відомо, голова "Газпрому" Олексій Міллер в Ашхабаді у вівторок підписав доповнення до контракту на закупівлю туркменського газу, відповідно до якого в 1-му півріччі 2008 року вона буде закуповувати його по $130 за тис. кубометрів, у 2-му – по $150, а з 1 січня 2009 року – "за формулою ціни на ринкових принципах".


За матеріалми: "Комерсант-Україна".

Зараз ви читаєте новину «"Чим дорожчим буде газ для України, тим для Росії краще"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути