Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2010 12:47

"17 січня постає питання, чи бути державі незалежною і в європейській сім"ї"

"17 січня постає питання, чи бути державі незалежною і в європейській сім"ї"

Лідери кількох парламентських партій виступили із відкритим зверненням до українського народу та націонал-демократичних сил щодо ситуації, яка склалася напередодні виборів президента України. Його текст оприлюднили на прес-конференції у вівторок 12 січня.

"17 січня знову постає питання, чи бути нашій державі незалежною і в європейській сім"ї. Відповідь залежить від кожного з нас", - ідеться у документі.

У зверненні відзначено, що на виборах президента хочуть перемогти сили, для яких ворожою є українська сутність і в яких українська мова, історія, культура, національна церква викликають несприйняття й агресію.

"В офіційних документах Партії регіонів містяться тези про державний статус російської мови, єдиний економічний простір, газовий консорціум, "правильну" канонічну церкву, підпорядковану неукраїнським інтересам", - заявляють автори звернення.

В офіційних документах Партії регіонів містяться тези про державний статус російської мови, єдиний економічний простір, "правильну" канонічну церкву, підпорядковану неукраїнським інтересам"

Крім того, представники демократичних сил не можуть погодитися з тим, аби посаду президента обійняв лідер Партії регіонів Віктор Янукович, у минулому двічі судимий за кримінальні діяння.

"Важко уявити, як Верховним головнокомандувачем у нашій державі буде чоловік, який не лише жодного дня не служив в армії, а проходив абсолютно протилежні "університети", - наголошують вони.

Водночас автори документу констатують, що впродовж останніх п"яти років багато українців зневірилися, і тепер "на цьому й мають намір зіграти олігархи, кримінал та українофоби".

"Залишитися 17 січня та 7 лютого вдома - це значить проголосувати проти незалежності та територіальної цілісності, висловитися проти української мови, зневажити честь наших героїв: князів, гетьманів, учасників національно-визвольних змагань 1917-1920-х років, вояків УПА, шестидесятників", - переконані підписанти документу.

Іще одним інструментом здобуття перемоги Віктором Януковичем, на їхню думку, є розпорошеність демократичних патріотичних політичних партій. Автори звернення також підкреслюють очевидність того, що суперником Януковича у другому турі президентських виборів стане Юлія Тимошенко. "Лише вона здатна скласти конкуренцію йому та зупинити захоплення влади в Україні антидержавницькими силами. Але для того, щоб урятувати Україну, Юлії Володимирівні вкрай потрібна наша з вами допомога".

"Ми переконані, що сьогодні, ще перед першим туром, всі політичні сили, для яких Україна як держава, як народ, як нація, як частина Європи, як громадяни, що її населяють, є наріжною цінністю, повинні згуртуватися навколо єдиного кандидата", - закликають автори документу.

Звернення підписали лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін, глава Європейської партії Микола Катеринчук, лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко, один із керівників партії "Реформи і порядок" Сергій Соболєв, лідер Християнсько-демократичного союзу Володимир Стретович, керівник Народного руху Борис Тарасюк, від партії "Батьківщина" віце-спікер парламенту Микола Томенко, від Української соціал-демократичної партії - Олена Шустік.

Коментуючи факт оприлюднення звернення, Микола Томенко відзначає: "Традиційно демократи об"єднуються за 5 хвилин до критичного моменту. Ми ж вирішили почати процес реального об"єднання демократичних сил за п"ять днів до виборів".

Віце-спікер говорить, що багато керівників областей, за його спостереженням, сьогодні відверто почали підтримувати Віктора Януковича.

Борис Тарасюк наголошує: "На цих виборах знову вирішується: чи продовжиться будівництво української України,чи ми позбудемося цього Богом даного права".

Зараз ви читаєте новину «"17 січня постає питання, чи бути державі незалежною і в європейській сім"ї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути