вівторок, 30 травня 2017 11:20

Путіна треба поставити на місце за брехню про княжну Анну - Забужко

Путіна треба поставити на місце за брехню про княжну Анну - Забужко
Українська письменниця Оксана Забужко радить українському МЗС відреагувати на брехливі заяви Путіна. Фото: ukrinform.ua

Міністерство закордонних справ України має негайно відреагувати на заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що донька Ярослава Мудрого Анна Ярославна є "русской".

Про це заявила письменниця Оксана Забужко на своїй сторінці у Facebook.

"Коли Путін на виду в цілої Франції цинічно, як Крим, "віджимає" Анну Київську на баланс РФ, він прекрасно знає свою цільову аудиторію. Чого не можна сказати про українців, які лише дивуються його нахабству, не розуміючи, що зараз - от саме зараз - потрібна із цього приводу реакція українського МЗС.

Тому що французи справді не пов'язують ні давнього Києва, ні Руси з Україною - а от із Росією якраз пов'язують, і розпрекрасно. І в академічних, і в культурних milieux на те працює ціла армія "друзів російської культури", і це й є той дбайливо виплеканий (іще зусиллями НКВД-МГБ-КГБ) фундамент "франц.-рос. дружби", на якому, дуже значною мірою, тримається сучасна французька "русофонія". А в нас, із їхнього погляду, "ростуть ялинки", - йдеться у дописі.

"Путін говорив акурат так, щоб його слухачі могли "впізнати" почуте й подумки кивнути: ah, oui-oui, правду ж каже", - додала письменниця.

За словами Забужко, саме тут час вступити українській державі - "упімнутись за своє", а заодно й показати французам, що - ні, не правду їм Росія каже і казала.

"Сподіваюсь, що наші дипломати знайдуть елегантний спосіб це зробити", - резюмувала письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка відреагували на випади Путіна про княгиню Анну Ярославну

29 травня під час виступу у Франції президент РФ Володимир Путін назвав київську княжку Анну Ярославну "русской". Заявив, що французько-російські відносини почалися з її шлюбу з Генріхом I 1051 року.

Анна Ярославна (також у країнах Західної Європи відома як Анна Київська; близько 1032 - після 1075) - середня донька Великого князя Київського Ярослава I Мудрого та його другої дружини Інгігерди (Ірини) - доньки короля Шотландії і Швеції.

Зараз ви читаєте новину «Путіна треба поставити на місце за брехню про княжну Анну - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути