понеділок, 13 грудня 2021 15:36

Путін заявив, що Україна досі не повернула Росії активи СРСР

Путін заявив, що Україна досі не повернула Росії активи СРСР
Під керівництвом Володимира Путіна Росія у 2014 році анексувала український Крим і розпочала війну на Донбасі. Фото: Reuters

Президент Росії Володимир Путін заявив, що декілька республік колишнього СРСР, серед яких є і Україна, не повернули закордонну власність Радянського Союзу.

Про це повідомив російський "Інтерфакс".

"1993 року ми взяли на себе зобов'язання погасити всі борги колишнього Радянського Союзу, за всі колишні союзні республіки з розрахунку на те, що нам ці республіки передадуть закордонні активи колишнього Радянського Союзу. Борги ми за всіх погасили, але далеко не всі виконали ось це зобов'язання про передачу нам закордонних активів. Наприклад, Україна цього досі не зробила", — сказав Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін запевнив Байдена, що не продовжуватиме ескалацію щодо України - Зеленський

Однак Україна є єдиною країною на пострадянському просторі, яка не визнала Росію правонаступницею СРСР, відповідно - не визнала всіх боргів та активів перед нинішньою країною-агресором.

1991 року Україна підписала Договір про правонаступність. Згідно цього договору - Київ повинен погасити 16,37% союзного боргу та має право на такий самий відсоток власності СРСР.

У грудні 1994 року українська влада підписала нову угоду - "нульовий варіант", яка передбачала відмову України від зовнішніх боргів та активів СРСР. Проте Верховна Рада досі не ратифікувала документ.

Тобто, з юридичної точки зору Україна досі має право претендувати на 16,37% від усіх активів Радянського Союзу. А це - золотовалютний запас, алмазний фонд, активи за боргами, які інші держави мали перед Радянським Союзом.

10 грудня Росія висунула вимогу, аби НАТО відкликало обіцянку про членство України і Грузії в міжнародній організації.

США та НАТО вимогу відхилили.

Зараз ви читаєте новину «Путін заявив, що Україна досі не повернула Росії активи СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути