пʼятниця, 09 травня 2014 13:26

Путін презентуватиме поразку за перемогу — Рибачук

Путін презентуватиме поразку за перемогу — Рибачук
Олег Рибачук. Фото: zaxid.net

Плани російського президента Володимира Путіна щодо України зірвались.

Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів громадський діяч, колишній віце-прем'єр з питань євроінтеграції Олег Рибачук.

9-11 травня влада очікує провокацій. Як пережити цей період?

-План Путіна "тріщить по швах". Росія планувала 9-го травня цілий ряд нападів на ветеранів під виглядом українських націоналістів. Проте можливість організованих Росією провокацій в Україні зменшилась. Українська влада оговталась — навчилась протидіяти. Місцеві органи влади підготувались до можливих провокацій. Громади створили в регіонах загони самооборони. У багатьох містах — на Заході, Сході, Півдні доклали максимальних зусиль, щоб уникнути провокацій. Ціна за організований безлад стала вищою. Тепер замість того, щоб отримати притулок у Росії можна отримати кулю. Не думаю, що з'явиться багато добровольців відати життя невідомо за що. Також Служба безпеки України арештувала цілий ряд диверсійних груп по підготовці провокацій на 9-те травня. Перехопила розмови з терористами та Москвою, що вказує на прямий зв'язок між ними. Це вплинуло на плани Кремля. Тому що черговий раз Україна підтвердила, що усі ці провокації плануються і організовуються зовні. Ще один фактор — це ініціатива міжнародної спільноти. Тому Путін змушений робити більш миролюбні заяви, ніж зазвичай.

Чим Захід вплинув на Путіна?

- В першу чергу — єдиною позицією Європи і Сполучених штатів. Діють санкції. Вони працюють у двох напрямках — на найближче оточення Путіна і на економіку. Під загрозою опинились "Газпром", російські банки, бізнес, соратники Путіна. Російський президент не може з цим не рахуватися. Хоча найбільшу проблему Путін зробив для себе сам — це Крим. Мабуть, Путін не уявляв наскільки Крим дотаційний регіон. Багато пенсіонерів, яким треба підвищити пенсії. Утримання кримчан в Росії — це вже сотні мільярдів доларів.
Також у Путіна немає основного аргументу, який був у Криму — це те, що начебто місцеве населення страшенно бажало до Росії. На материковій Україні цей сценарій не реалізувався. На Донеччині і Луганщині досі діють терористи. Проте в інших регіонах події важко назвати масовими заворушеннями з закликами до Росії про допомогу.

Росія залишила ідею зірвати вибори в Україні?

- Росія включає дурку. Каже, що не впливає на сепаратистів і не збиралась зривати вибори в Україні. Ця риторика Росії зберігатиметься. Тому сепаратистам і "місцевим царькам" не варто розраховувати на кримський сценарій у регіонах. Його не буде. "Зелені чоловічки" не з'являться на Півдні чи Сході.

Референдум в Україні можливий?

- Для загальноукраїнського референдуму немає законодавчої бази. А те, що у Донецьку роздають якісь бланки — це немає ніякої юридичної сили. Путін хитро закликав Київ перенести референдум. Але Київ ніякого референдуму і не визнавав. Тому якийсь місцевий референдум — це абсолютний "фейк".

Чого чекати далі від Путіна?

- Плани Путіна зірвались. Хоча вважати, що загроза минула зарано. Звичайно, Росія має десятки інших задумів. Путін усвідомлює, що прорахувався. Весь світ засудив агресію Росії. Це велика геополітична поразка. Росія стає ізольованою країною, у неї немає союзників із цивілізованого світу. Тому Путіну треба презентувати свою поразку за перемогу. Тому працюватиме путінська пропаганда. Говоритимуть, що завдячуючи їх втручанню Росія зупинили фашизм в Україні, захистила інтереси і мову. Але у спокої Путін не залишить Україну. Тому нам потрібно дуже ефективно і енергійно проводити реформи. Це переобирати парламент, провести парламентські вибори. Ухвалити антикорупційний пакет, які продумані експертною спільнотою разом з Європейським союзом. Далі — судова реформа. Також провести децентралізацію влади, що може значною мірою зняти напругу. Можемо змінити те, що не вдавалось з моменту незалежності України.

Яку політику далі вестиме Росія щодо України?

- Намагатимуться постійно дестабілізувати Україну. Росія немає політичних сил в Україні, яким би вона довіряла. Немає лідерів на яких би робила ставку. Росії потрібно показати, що всі ці Майдани, інтеграції у Європейський союз приводять до хаосу, розрухи, стагнації, братовбивчої війни. Тому що в першу чергу Путін хоче рятувати себе. Тому наша політика має бути протилежною. Найкраща відповідь Путіну — це успішна Україна. Маємо показати, що скинули тирана, зробили реформи і успішно рухаємось європейським шляхом. Тоді Путін матиме інші проблеми. Зокрема, як пояснити власному народові успішність України.

Зараз ви читаєте новину «Путін презентуватиме поразку за перемогу — Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути