Ексклюзиви
середа, 17 серпня 2011 18:37

Путін створює "квазі-Євросоюз", де хоче бачити Україну - Financial Times

Путін створює "квазі-Євросоюз", де хоче бачити Україну - Financial Times

Навряд чи Путін намагається відтворити СРСР, в чому його іноді звинувачують, пише журналіст Ніл Баклі в Financial Times. Але він займається іншим проектом - створює з колишніх республік СРСР "квазі-Євросоюз".

Створений Путіним Митний союз вже скасував мита і митний контроль на спільних кордонах Росії, Білорусі і Казахстану. З січня на цій території, де проживає 60% населення колишнього СРСР, виникне "спільний економічний простір". Нещодавно прем'єр-міністри Росії, Білорусі і Казахстану намітили до 2013 року перетворити Митний союз в "євразійський економічний союз".

"Путін також запропонував, щоб його члени після створення загального економічного простору почали переговори щодо угоди про свободу торгівлі цього блоку з ЄС", - пише автор у статті, яку цитує InoPressa.

На думку оглядача, до такої угоди далеко, оскільки Росія 18 років безуспішно веде переговори про вступ до СОТ.

"Відновлення зв'язків між колишніми республіками СРСР - давня мета Путіна", - продовжує Баклі.

Так, в 2000 році було створено ЄврАзЕС, але воно залишилося в основному форумом для обговорення, вважає видання. З 2009 року Путін прагне до глибшої інтеграції з Казахстаном і Білорусією. Назарбаєв привітав цей план, а Білорусію довелося заманювати "батогом і пряником".

"Ця концепція все більше схожа на створення Європейського союзу в просторі колишнього СРСР", - вважає аналітик Ліліт Геворгян (IHS Global Insight).

Митний союз стимулює розвиток бізнесу й горизонтальні зв'язки між підприємствами і галузями. А прив'язка економіки Казахстану до російської - противага для зростаючого впливу Китаю в Центральній Азії.

"Цікаво, що Митний союз, на відміну від інших зусиль, можливо, змусить Росію поліпшити бізнес-клімат", - припускає автор статті.

Митний союз - також стимул і механізм російської підтримки Білорусі, спосіб запобігти народним заворушенням, в результаті яких Мінськ може зблизитися з ЄС. На думку Геворгян, Москва буде "давати Білорусі достатньо, щоб її економіка трималася на плаву, але недостатньо, щоб Лукашенко осмілів і кинув виклик Росії".

Джерела, які знають Путіна, кажуть, що йому дуже хочеться залучити до Митного союзу Україну. У будь-якому випадку Путін спритно витягує вигоду з того, що Захід стурбований власними проблемами з боргами. Так вважає аналітик Микола Петров (Moscow Carnegie Centre).

Раніше повідомлялося, американський експерт Ентоні Салвія порадив Україні вступати до Митного союзу.

Зараз ви читаєте новину «Путін створює "квазі-Євросоюз", де хоче бачити Україну - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути