понеділок, 30 червня 2014 12:11

Путін програв Заходу по-крупному - New York Times

Путін програв Заходу по-крупному - New York Times
Петро Порошенко. Фото: rian.com.ua

"Президент України Петро Порошенко завдав зухвалий удар Кремлю": у п'ятницю підписав угоду про торгівлю з Європою, проти якого люто заперечувала Москва

Про це йдеться у статті журналу The New York Times, пише Inopressa.

"Потім Порошенко оголосив, що хотів би, щоб його країна одного разу стала повноправним членом ЄС", - пишуть журналісти Ендрю Хіггінс і Девід М. Хершенхорн.

На думку видання, тим самим Порошенко "фактично підвищив ризиковану ставку на Захід, яка обійшлася його країні в сотні людських життів і втрату Кримського півострова, а також спровокувала малоінтенсивну громадянську війну в східному прикордонному регіоні".

Торік відмова Януковича підписати цю угоду спровокував багатомісячні протести в Києві і штовхнув Захід до найбільшого після закінчення холодної війни "змагання воль" з Росією.

На думку газети, підписання Угоди про асоціацію України та ЄС - велика невдача для президента Путіна.

"У всій цій історії Путін програв по-крупному, - говорить аналітик Аманда Пол (European Policy Center, Брюссель). - Він зі шкіри геть ліз, щоб створити на Україні внутрішні проблеми, але лише штовхнув Україну в обійми Заходу - найтісніші, ніж будь-коли. Путіну все вийшло боком ".

У п'ятницю угоди також підписали Молдова і Грузія, "на які Москва тиснула" з метою утримати їх "на своїй орбіті", пишуть автори.

За даними газети, Кремль "негайно почав закладати основи відповідь заходів, в тому числі скасування пільгового режиму для українського експорту в Росію".

І все ж, на погляд авторів, реакція російських високопоставлених чиновників на підписання угоди була відносно стриманою.

"У Кремлі заспокоюються і намагаються дати оцінку результатам гарячкового стану справ за останню пару місяців, - говорить заступник ректора ГУ-ВШЕ Костянтин Сонін. - Думаю, ми надмірно раціоналізуємо те, що робить Кремль. Думаю, вони переважно діяли по обстановці".

Як вважалося, одне з головних заперечень Путіна проти зближення України із Заходом - це страх перед розширенням НАТО. Газета відзначає, що минулого тижня міністри країн НАТО здійснили жест, який може послабити ці побоювання, - домовилися у вересні не пропонувати Грузії офіційний крок до членства в альянсі.

"Шансів на прийом України, Грузії чи Молдови в ЄС найближчим часом немає. Громадська думка в Європі неприязно ставиться до потенційного подальшого розширення блоку з 28 країн, який вже, по поширеній думці, занадто великий і незграбний", - йдеться в статті.

І все ж Москву дратує привабливість Європи для багатьох жителів колишніх радянських республік. "Важливий фактор - різкий контраст з прохолодним ставленням, яке зустріли зусилля Путіна створити конкуруючий економічний блок - Євразійський союз", - йдеться в статті.

Підписання торговельної угоди України та ЄС може загострити тертя всередині України, а також між Москвою і Заходом, прогнозує газета. Високопоставлені російські чиновники застерігають, що російський бізнес і економіка можуть постраждати від припливу європейських товарів, які ухиляються від мит зважаючи транзиту через Україну. Інші експерти заперечують, що Росія добре вміє виявляти і перехоплювати такі товари на кордоні.

Зараз ви читаєте новину «Путін програв Заходу по-крупному - New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути