пʼятниця, 07 травня 2010 09:53

Путін перевіряє наскільки Янукович готовий прогнутися

Путін перевіряє наскільки Янукович готовий прогнутися

Глава російського уряду Володимир Путін заявою про можливе об"єднання українського "Нафтогазу" з російським "Газпромом" хоче перевірити межі поступок нової влади України. Таку думку висловив польський аналітик Гжегож Громадський.

"Це спроба зондування української влади – наскільки далеко вони готові піти на співпрацю", - сказав він.

Громадський назвав незрівняними активи однієї із найбільших газових компаній світу "Газпрому" з українським "Нафтогазом", що у разі звичайного об"єднання призведе до поглинання російською компанією української.

"Газпром" є партнером більш ніж домінуючим", - сказав він.

Аналітик вважає, що, швидше за все, сторони повернуться до ідеї створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною системою України, у який також може бути включене управління українськими газовими сховищами.

Він назвав українські сховища дуже привабливим активом для росіян.

На думку експерта, Україна більше втратить, ніж виграє від створення газотранспортного консорціуму навіть у разі, якщо до проекту приєднаються партнери із Європейського Союзу.

"Консорціум не буде прозорим і буде більше створений на російських, ніж на європейських умовах", - сказав він.

Громадський вважає, що найкращим рішенням для України було б створення двостороннього газотранспортного консорціуму з Європейським Союзом у рамках підписаної навесні минулого року Брюссельської декларації.

Він зазначив, що, власне, така схема реально інтегрувала б Україну в європейську енергетичну систему, що було б реальним кроком для політичної інтеграції українців з ЄС, який об"єднує сьогодні 27 держав.

"Це (створення тристороннього консорціуму) крок назад", - оцінив він.

30 квітня прем"єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував об"єднати російський "Газпром" і НАК "Нафтогаз України".

У свою чергу, прем"єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв вивчити ідею його російського колеги.

6 травня Президент України Віктор Янукович заявив, що ініціатива прем"єр-міністра Російською Федерація Володимира Путіна про можливість об"єднання "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України" не означає, що вона розглядатиметься Україною і буде ухвалене відповідне рішення.

Комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Уттінгер заявив, що можливість об"єднання "Нафтогаза" і "Газпрому" є внутрішнім питанням України і Росії, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Путін перевіряє наскільки Янукович готовий прогнутися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути