Ексклюзиви
субота, 25 червня 2022 08:05

Путін не готовий відкривати другий фронт - Жданов

Путін не готовий відкривати другий фронт - Жданов
РФ не припиняє активності на території Білорусі. Відкидати нову загрозу з півночі не варто, вважає військовий експерт Олег Жданов. Фото: телеканал ДОМ

Російська Федерація не має можливості відкрити другий фронт і напасти на Литву. Можуть лише провокувати задля того, щоб отримати реакцію НАТО. Володимир Путін не полишив мрію приєднати Україну до нової так званої союзної держави і готовий до різних варіантів, аби змусити світ сісти за стіл переговорів на його умовах. Про це в інтервю Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Мрія Путіна в тому, щоб НАТО напало на Росію, тому влаштовує провокації Литві. РФ не може собі дозволити постати агресором. Хоча таким є, веде криваву війну. Але на міжнародній арені хочуть показати себе білими й пухнастими. Тому Путін хоче змусити НАТО застосувати силу проти РФ. Головне, щоб пролунав перший постріл. І тоді РФ зможе сказати, що Альянс – агресор, який нападає на мирну Росію. НАТО собі цього не може дозволити. Але відповісти може. Це буде бліцкриг на користь НАТО. Путін це розуміє і грається, провокує. Проте воювати з Альянсом не стане. Як тільки пролунає перший постріл, Кремль зробить розголос на весь світ і запропонує перемовини щодо врегулювання конфлікту. Так хоче повернути собі легітимність світового лідера, а Росії – як супердержави. І весь світ повинен буде сісти з ним за стіл переговорів і враховувати позицію РФ", - розповідає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Триває переломний момент війни" - Олег Жданов

Також РФ не припиняє активності на території Білорусі. Зокрема нещодавно завезли туди ракетні комплекси С-300. Тому відкидати нову загрозу з півночі не варто, вважає Жданов,

"Вони посилюють протиповітряну оборону Білорусі. Ми ж розуміємо, що просто так це не робили б. Скоріше за все, це буде пов'язано з майбутніми бойовими діями з боку Білорусі проти України. Це може бути втручання у війну білоруських збройних сил – до чого змушує Лукашенка Путін. Можливо, Росія почне бойові дії малими силами. У той же Гомель повернулася російська тактична авіація, яка завдавала вогневих ударів. У Білорусі розташовані ракетні установки "Іскандер-М", які теж раніше завдавали ракетних ударів по території України. Щоб ми не могли завдати удар у відповідь або знищувати їхні літаки, розгортають додаткові засоби ППО", - говорить фахівець.

Для перемоги Україні треба не тільки накопичувати західну зброю, а й повністю переходити на нове озброєння, вважає Олег Жданов.

"Єдиний ресурс, яким володіємо, це людський. Можемо створювати частини, з'єднання, резерви. Збираємо людей, а немає чим озброювати. Вісім років не поповнювали запаси. Постійно були корупційні скандали навколо Укроборонпрому та держоборонзамовлення. Згаяли час. Не змогли побудувати патронний завод під стандарт НАТО. Або купити ці боєприпаси. Війна за нас все вирішила. Єдиний шлях – це перехід на західне озброєння. У НАТО це розуміють. Тому на саміті зараз повинні оголосити про початок масштабного переходу Збройних сил України на західні зразки озброєння. Розуміють, що ми не можемо програти у цій війни – бо це Захід програє".

20 червня балтійський флот РФ почав позапланові навчання ракетних та артилерійських підрозділів у Калінінградській області. Крім того Росія погрожує Литві через обмеження транзиту до Калінінграда. Так, РФ планує відключити Литву від спільної електромережі. Відповідний проєкт буде розглянуто в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Путін не готовий відкривати другий фронт - Жданов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути