четвер, 25 вересня 2014 18:44

Путін, мир та реформи - про що говорив Порошенко на прес-конференції

Путін, мир та реформи - про що говорив Порошенко на прес-конференції
Фото: korrespondent.net

Сьогодні президент України Петро Порошенко провів прес-конференцію. Тема зустрічі з журналістами була присвячена президентським реформам.

Що говорив президент:

Про люстраційний закон

"Я його ще не бачив. Не знаю, в якому він вигляді. Він вийшов з Ради, може ще не вийшов, але кажуть що його вже підписали", - зауважив він

"Але необхідність закону про люстрацію існує", - сказав він.

"У мене є 15 діб для підписання цього закону... Я звертаюсь до громадськості протягом 10 днів сказати про свої зауваження", - зазначив Порошенко.

Про видачу Росією колишнього головного міліціонера Одеси Дмитра Фучеджи

"За даними наших спецслужб, він знаходиться в Придністров'ї, періодично відвідуючи Росію. Ми б попросили у вас допомоги: видайте нам його. Нам це дуже потрібно для забезпечення розслідування трагедії 2 травня ", - сказав Порошенко.

"Ми ефективно взаємодіємо з генсеком Ради Європи паном Ягландом, з його представником у цій комісії, і я впевнений, як тільки нам буде виданий основний підозрюваний, який видавав зброю, забезпечував атаку і провокаційний вогонь проти одеситів, що це розслідування буде вільним і неупередженим. Тому, будь ласка, застосуйте свій вплив, поверніть підозрюваного в Україну ", - сказав президент, звертаючись до російських ЗМІ.

Про відставку Кернеса

"Хто буде мером Харкова - вирішувати тільки харків'янам", - сказав він.

Про Ігора Коломойського

"Я не знаю в кого Коломойський ворог номер один. Прізвище Коломойського не згадувалась. Я собі слабо представляю, яким чином ворогом президента може бути глава облдержадміністрації. Бо як тільки б це (війна між Порошенком і Коломойським - ред.) почалась, то перше, що б я зробив, відправив його у відставку. Я вважаю, що функції глави адміністрації в Дніпропетровську... главою обладміністрації виконуються ефективно. Змінювати його я не збираюся на цьому етапі", - сказав Порошенко.

"Щодо якоїсь приватної армії Коломойського мені не відомо. Принаймні кожна військова частина, яка бере участь в АТО має свій чіткий номер і назву. Частин Коломойського там немає", - додав він.

Про миротворчий контингент

"Бо досвід застосування миротворчих контингентів у Придністров'ї та в інших заморожених конфліктах призвів до того, що держави втрачають суверенітет над цією територією. На території України ніяких миротворчих контингентів не буде", - сказав президент

Про стабілізацію курсу гривні

"Для цього (стабілізації курсу - ред.) потрібно зробити реформу стратегій "Україна 2020", побудувати інвестиційний клімат, закінчити війну, затягнути інвестиції. Крім того переглянути програму МВФ, яка була розрахована на мирний час. Внести туди зміни з огляду на розвиток останніх подій. Крім того залучити макрофінансову допомогу в обсязі ще одно мільярда євро від Євросоюзу. Цьому була присвячена моя остання зустріч з керівниками Євросоюзу", - сказав він.

Про розмови Бориса Ложкіна з Сергієм Івановим

"Я можу розкрити зміст переговорів, які, ну якщо не щодня, то через день проводять Ложкін (глава АП - ред.) та Іванов (глава Адміністрації Путіна). Якщо ми не можемо через Генштаб домогтися припинення вогню, коли необхідно політичне втручання, то Борис Ложкін, глава моєї адміністрації, дзвонить Сергію Іванову, голові адміністрації Путіна, щоб зробити більш ефективним припинення вогню", - розповів Порошенко.

"Ми називаємо конкретну точку, конкретний обстріл, конкретний обстріл, конкретні кроки, які ми хотіли б, щоб були вжиті. У більшості випадків це ефективно", - заявив президент.

"Якщо для того, щоб припинити вогонь, треба дзвонити - і Ложкін буде дзвонити, і я буду дзвонити", - додав він.

Про вибори

"Зараз немає сумніву, що вибори до Верховної Ради будуть", - заявив він.

Про "перемир'я"

"За час припинення вогню звільнено з полону 1200 українців. Треба не лише зупинити вогонь, але і персоніфікувати тих, хто цього не робить. Ми пройшли довгу дорогу для миру. Буде мир", - сказав він.

Про смертельну зброю

"Друзі мої, запевняю вас. Нам не потрібна смертельна зброя. Хто хоче це почути", - зазначив він.

"Україна володіє крупнокаліберними кулеметами, швидкострільними гарматами, танками, системами залпового вогню, ракетами і всім необхідним для того, щоб захистит свою країну. Не тільки володіє, але і вміє це виробляти", - сказав Порошенко.

Про майбутній візит у Донецьк

"Я в Донбасі був прямо на передодні виборів. В Донецьку і в Луганську і в Ізварино і в Червонопартизанському і в Довжанському. В Луганську в мене була зустріч в університеті, яка відбувалася в 200 метрах від захопленного приміщення СБУ. І я впевнений, що це (приїзд в Луганськ і Донецьк - ред.) може відбутися одразу місля місцевих виборів", - сказав він.

"Вибори повинні відбутися, так як це вказано в законі 7 листопада. І тоді, коли Донецьк обере собі легітимного міського голову, який зможе представляти інтереси жителів Донецька, то я обов'язково з ними зустрінусь. Чому цього не відбувається раніше. Тому що мені там зараз немає з ким зустрічатися", - додав Порошенко.

Про децентралізацію влади

"Моє бачення дуже просте - відразу ж, новому складу Верховної Ради України я запропоную конституційні зміни, які будуть стосуватися питань децентралізації", - сказав він.

"Відбудеться різке збільшення повноважень місцевих рад, в тому числі, бюджетних повноважень. І на моє переконання, збільшення повноважень має супроводжуватися достроковими виборами, щоб люди і місцеві громади мали можливість обрати в органи місцевого самоврядування тих осіб, які будуть мати можливість цими правами скористатися" , - додав президент.

Про майбутню зустріч з Путіним

"Я думаю, що протягом трьох тижнів в нас відбудеться зустріч з Володимиром Володимировичем і вона відбудеться в Європі", - сказав президент.

"Який це буде формат, залежить від обставин", - зазначив він.

Про балотування сина до Ради

"Я так виховував свого сина, щоб він відповідально приймав рішення. Я не питав, з ким одружуватись, в який університ поступати. Він не питав і щодо того, чи йти волонтером до армії", - сказав президент.

"Він прийняв рішення йти балотуватися. Він зі мною не радився, але я пишаюся ним. Він пішов на округ. І буде чесна, безкомпромісна боротьба", - додав Порошенко.

Про розбудову держави

"Не потрібно чекати якихось змін від Вашингтону, потрібно сподіватися на себе", - сказав він

Про реформи

"Тільки реформи можуть оновити державу, яка не здатна відповідати на запити громадян. Альтернативою цьому є тотальний колапс. Тільки реформи здатні задовільнити революційні вимоги українських громадян. Альтернатива – потужний протест", - пояснив Порошенко.

"Саме тому стратегія 2020 передбачає понад 60 реформ і спеціальних програм, які треба запускати майже одночасно. Нам дуже не радили починати реформувати усі сфери суспільства, бо це плодить ворогів. Але мене не цікавить, хто проти реформ. За реформи – український народ", - заявив Порошенко.

Про страх перед Путіним

"Я нічого не боюся. І ніколи не боявся", - зауважив Порошенко.

"Додаткових сил мені додає те, що я представляю потужну державу з потужним народом. Не уявляю собі, щоб мені хтось під час розмови погрожував. Чи можуть бути спроби тиску? Теоретично можуть. Але вони будуть нерезультативні. Україна суверенна і сама вирішуватиме свою долю", - сказав глава держави.

Про мир

"У мене немає сумніву, що мир точно не за горами", - заявив президент.

"Це перша в історії новітньої історії континенту спроба стерти з лиця землі цілу країну та європейську націю", - також заявив Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Путін, мир та реформи - про що говорив Порошенко на прес-конференції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути