субота, 05 грудня 2020 13:19

Хай виконують Будапештські домовленості - Україна закликає посилити тиск на РФ

Хай виконують Будапештські домовленості - Україна закликає посилити тиск на РФ
МЗС України опублікувало заяву з нагоди 26-ї річниці підписання Будапештського меморандуму. Фото: facebook.com

Міністерство закордонних справ опублікувало заяву, в якій закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Росію. Москва повинна повернутися до виконання положень Будапештського меморандуму.

В МЗС нагадали, що 5 грудня виповнюється 26 років з дати підписання Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, також відомого як Будапештський меморандум. Уклавши цей документ, Велика Британія, США та РФ задекларували свої зобов'язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Франція і КНР надали аналогічні гарантії в окремих листах. Проте відповідні зобов'язання щодо України не були виконанні.

"Російська Федерація зухвало порушила свої зобов'язання за Меморандумом та базові принципи міжнародного права, окупувавши частину суверенної території України та розв'язавши збройний конфлікт на Донбасі", - йдеться в заяві.

Також у відомстві зазначають, що Росія активно мілітаризує територію тимчасово окупованого Криму, перетворивши його на потужну військову базу. А потенційне розміщення ядерної зброї на його території ставить під загрозу режим Договору про нерозповсюдження, підриває глобальну систему безпеки в цілому і, відповідно, потребує адекватної реакції міжнародної спільноти.

"Україна закликає світову спільноту посилити тиск на РФ. Росія має повною мірою дотримуватися зобов'язань за цим документом", - підкреслюють в МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Значних зрушень до миру на Донбасі немає - Кравчук

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що Будапештський меморандум є політичною декларацією. Тому отримати реальні гарантії за цим документом нині практично неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Хай виконують Будапештські домовленості - Україна закликає посилити тиск на РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути